2013. augusztus 30., péntek

A legvonzóbb települések Svájcban


Die Stadt Baden klassiert sich in der Studie auf Rang 32.
Fotó innen - Baden

Már több alkalommal írtam róla, hogy Svájc mennyire speciális ország. Hogy annak ellenére, hogy ilyen kis országról van szó, még tovább tagolódik 26 mini-államra, ennek minden lehetőségével és következményével - kivételt képeznek ez alól az országos ügyek.

Nem elég azonban, hogy 26 mini-állam van az országon belül, de a településeken belül is eltérések vannak. Ez nagyon jól nyomon követhető abban a felmérésben, melyet a die Weltwoche készített, és tegnap publikálták (a teljes lista ezen a linken érhető el).

A településeket 5 főbb kategóriába sorolt 20 szempont alapján rangsorolták, a végeredmény az adott település élhetőségét hozta ki.  A település (Gemeinde) a legkisebb közigazgatási egység az országban, jelenleg 2.408 db van belőle, de számuk évente átlagosan 30-cal csökken. Nevezett felmérésben az ország 893 települését rangsorolták, azokat, melyeknek 2000-nél több lakosa van. A szempontok egy része a statisztikák alapján került kiértékelésre. Ilyen adatok pl. a jelenlegi munkanélküliségi ráta, az előző éveké, ezek összehasonlításában a fejlődés.

Az 5 fő csoport a következő:
 1. munkaerőpiac
 1. fejlődés dinamikája (népességszám alakulása)
 1. vagyoni helyzet
 1. adóterhek
 1. szociális intézmények

Ebben az évben a idilli kistelepülések rovására előretörtek a városok (Svájcban jellemzően kisebb városok vannak, Zürich a legnagyobb, a maga közel 400 ezer lakosával, a 2. legnagyobb pedig Genf, 190 ezer lakossal. Baden, ahol mi élünk, a 49., 18 ezer lakossal).

A legvonzóbb városok listájának első 3 helyét Zug kantonbeli település vezeti. Nem meglepő, hiszen Zug kanton az ország adóparadicsoma. Az 5 fő szempont közül pont az adóterhek tekintetében kapták a legelőkelőbb helyezést, ill. a munkaerőpiac is jelentős vonzerőt jelent ezekben a városokban (Zug, Hünenberg, Risch). Adózási szempontból a legvonzóbb a szintén Zug kantonbeli Walchwil, mely az összesítésben a 31. helyezést érte el, a mi városunk, Baden előtt, ami viszont csak a 276. helyen áll adózási szempontból.

A top 5-ös lista kategóriánként


Munkahelyek: 
1. Stans NW, 2. Sarnen OW, 3. Staansstad NW, 4. Zug ZG, 5. Teufen AR
Dinamika: 
1. La Sarraz VD, 2. Geuensee LU, 3. Eglisau ZH, 4. Collombey-Muraz VS, 5. Courtepin FR
Jólét, gazdagság: 
1. Cologny GE, 2. Rüschikon ZH, 3. Collonge-Bellerive GE, 4. Rüschikon ZH, 5. Zollikon ZH/Veyrier GE
Szociális intézmények: 
1. Herrliberg ZH, 2. Uitikon ZH,/Vandouevres GE, 4. Cologny GE, 5.
Crans-près-Céligny VD
Adóterhek: 
1. Walchwil ZG, 2. Wollerau ZG, 3. Zug ZG, 4. Baar ZG, 5. Freienbach SZ, 6. Feusisberg SZ, 7. Steinhausen ZG, 8. Risch ZG, 9. Hünenberg ZG, 10. Oberägeri ZG (és a lista további Zug ill. Schwyz kantonbeli településekkel folytatódik a lista elején) - az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ugyan az adóterhek itt a legalacsonyabbak, de cserébe igencsak magasak a lakbérek

Baden, a mi városunk a kantonban az első helyen áll, jócskán megelőzve a kanton fővárosát, Aarau-t, ami a kantonon belül csak a 10. legvonzóbb település. Vonatkozón cikk itt.

1 megjegyzés:

 1. Nagyon érdekes cikk.
  Zug és Schvyz inkább a cégeknek kínál kedvező feltételeket. A lakosság számára amit nyernek a vámon, vesztik a réven. Elég drága kantonok, lakhatás és egyéb adók tekintetében.
  A mi cégünk Wollerauban alig fizetett adót, de eszembe sem jutott ott lakni.
  :)
  Azt nem gondoltam, hogy Baden ilyen jól áll. Érdekes lista, kicsit belemélyedtem.
  :)

  VálaszTörlés