2013. július 10., szerda

Zürich Tattoo


Néhány hete már beharangoztam ezt a rendezvényt, most meg is néztük a megnyitó ünnepséget. A gyülekezési-kiinduló pontnál várakoztunk, már a Bahnhofstrasse-n hallani lehetett, hogy ez merre van - csak a hangokat követtük. A svéd csapatnak hála könnyű volt odatalálni. Innen néztük végig a brit, svéd, zürichi, mexikói, szingapúri és jordán katonai zenekarok indulását. Az utolsó csapat után mi is felkerekedtünk és a nyomukba eredtünk, majd egy híddal korábban visszamentün a kiindulási partra, ilymódon őket megelőzve érkeztünk a megnyitóbeszédek helyszínére, a Münsterplatzra.

A zenekarok szépen felsorakoztak egymás mellett, szemben velük pedig a hagyományőrző svájci hadsereg egy kicsiny alakulata. A menet indulásakor azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy se szó, se beszéd, egyszercsak fülsüketítő sortűzben részesítették a gyanútlan bámészkodókat. Természetesen nem éles lőszerrel és nem rájuk célozva, de a hangja rendkívül hangos volt. 

Úgy tűnt, hogy a menet hamarabb érkezett, mint tervezték, mert az ünnepi beszédeket felkonferáló ember már mindkét (német, angol) nyelven köszöntött mindenkit, még mindig volt 2 perc fél 7-ig, amikoris a program szerint kezdődnie kellett a megnyitó beszédnek. Hosszú kínos csönd után mondta is, hogy mivel Svájcban vagyunk, ott pedig fontos jellemző a pontosság, tartaniuk kell magukat nekik is a programhoz, nem kezdődhet hamarabb a megnyitó beszéd. És valóban, pontban félkor el is kezdődött. Előtte, közben és utána játszottak egy kicsit a katonazenekarok kedvcsinálóképp (ill. - talán az angolok közül - 2 cd-árus is járt a tömegben). Ravel Bolero-jából adták elő a legismertebb részletet, a 6 ország 6 zenekara, egy zenekarként. Vajon hogy gyakoroltak?

Az angolok egyébként nagyon vegyes életkorúak voltak, a legfiatalabbak szerintem 11-12 évesek lehettek és méretben is eltörpültek magasabb társaik között. Az egyik szónok szóvá is tette, hogy mennyire örül annak, hogy ennyi különböző korosztály játszik együtt.


Hangulatos volt, további képeket a fotóblogomon lehet megnézni az eseményről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése