2013. július 11., csütörtök

Különös helységnevek


Fotó innen

Nemrég csokorba szedték azokat a helyi (svájci) helységneveket, melyek furák, szokatlanok. Az szolgált alapul erre a tettre, hogy egy időjárásjelentésben Svájc térképére került Moszkva, egész pontosan Moskau. Nem tévedés, van ilyen nevű település Svájcban, Schaffhausen közelében. A meteorológusok 3 évvel ezelőtt kezdtek el kis településeket is felvenni az országos nagy időjárásjelentésbe. A nézők - állítólag - imádják ezt az újítást, különösen amiatt, mert a meteorológusok figyelnek arra, hogy különös nevű települések is felkerüljenek ilymódon a térképre és a képernyőre, ezáltal bekerülve a köztudatba. Így tudhatta meg az ország népe, hogy a következő települések, vagy városrészek is Svájcban találhatók:


Ecce Homo - Schwyz kanton (személyesen láttuk!) - latin kefejezés, jelentése "Íme az ember!", János evangéliumából. János szerint Pilátus ezekkel a szavakkal mutatott a tövissel koronázott, bíborszínű köpenybe öltözött Jézusra. Egy 1667-ben épült kápolna után nevezték el így a települést, a kápolnát pedig egy hasonló témájú áhítatos kép után.
Paradies - Thurgau kanton
New York 
Amerika - Wallis kanton
Kalifornien - Bern kanton
Libanon - Luzern kanton
Prag - Wallis kanton
Turin - Wallis kanton (Turin Torino neve több nyelven is, Olaszország 4. legnagyobb városa)
Ende der Welt (Világvége) - Bern kanton
Chäs und Brot (Sajt és kenyér) - Bern kanton
Arschwald (ezt fordítsa le mindenki magának) - Glarus kanton
Dorf (Falu) - Zürich kanton egyik legkisebb falva
Agasul
Tinizong - Graubünden kanton, nem Kína
Geiss (Nőstény kecske, Őzsuta) - Luzern kanton
Ast (Ág) - Thurgau kanton
Haltestelle (Megálló) - Bern kanton


Erről jut eszembe, hogy amikor tavasszal a nyugati országrész felé utaztunk (buszon vagy vonaton, már nem is emlékszem), épp a csatlakozásokat mondta be a hangosbemondó, amikor arra lettem figyelmes, hogy Los Angeles-t említi. Nagyon csodálkoztam, mert azért az egy kicsit távolabb van (bár a fenti listát elnézve, már nem lepődnék meg azon, ha Svájcban is lenne egy Los Angeles nevű település), de aztán elemezve a helyzetet rájöttem, hogy amit én Los Angeles-nek értettem, az Lausanne-Geneve ... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése