2013. július 3., szerda

Gyereknevelés, mint vezetői tapasztalat

Der Ruf nach mehr Anerkennung für Erziehungsarbeit wird lauter (Symbolbild)
Fotó a cikkből

Svájcban mindenre van szabály, útmutató, előírás. Mindenről adnak papírt. Mindenhez papírt kérnek. Papír nélkül nincs élet. Az életnek nincs olyan területe, ahol magára hagynák az embert és ezáltal hagynák, hogy maga gondokozzon.

Mivel a papírnak súlya van, a legtöbb álláshoz itteni hivatalos végzettséget igazoló papír kell.  Most pedig - úgy néz ki - a HR-szakma és a politikusok is hajlanak arra, hogy a gyerekneveléssel otthon töltött időt vezetői tapasztalatként tudják be.

A nők már régóta szembesülnek azzal a helyzettel, hogy szülés után igen nehezen - vagy sehogy sem - tudnak vezető pozícióba kerülni. Mivel azonban ma már egyre több férfi is kiveszi részét a gyereknevelésből olymódon, hogy teljesen otthon marad egy időre, vagy részmunkaidőben dolgozik, ők is ugyanezt tapasztalják. Számuk pedig nem elenyésző: ma 330 ezer apuka dolgozik részmunkaidőben (most már értem, miért látok annyi férfit magára kötött babával, vagy babakocsival sétálni).

Ezért számukra (nőknek és férfiaknak egyaránt) azt javasolják, hogy a gyerekneveléssel otthon töltött időt nehogy elhallgassák, sőt, inkább emeljék ki önéletrajzukban és a "tervezés, anyaggazdálkodás és problémakezelés" témaköröknél tapasztalatként jelenítsék meg. Egy háztartás vezetése és a gyereknevelés egyidejűleg ugyanis egy kisvállalkozás vezetésével egyenértékű.

Eddig azonban a gyerekvállalás sajnos a karrier útjában állt, ugyanúgy, mint ahogy az önkéntes munkát sem fogadták/fogadják el tapasztalatként. A férfiak szava pedig jóval nagyobb súllyal esik még itt is a latban, mint a nőké ...

Vonatkozó cikk itt.

4 megjegyzés:

 1. Nagyon találóan fogalmaztál, hogy milyen bonyolult egy család/háztartás irányítása.
  :)
  Érdekes tapasztalatom van a "papírral" kapcsolatban. Pl. az építőiparban jóval lazábban kezelik ezt.
  Míg otthon az összes gép kezeléséhez kellett valamilyen igazolvány, itt nem.
  Múltkoriban egy amerikai beruházás építkezésén dolgoztunk. (a világon a legszigorúbb). A svájci kollégák csak lestek, hogy gyakorlatilag ilyen-olyan hiányosságok és papírok híján az építkezésre sem engedték be őket.

  VálaszTörlés
 2. Igen, tényleg nagyon sok apukát lehet látni kisgyerekkel, hétközben, napközben (tehát munkaidöben) is :) Na akkor nekem lassan 5 év vezetöi tapasztalatom lesz :)))))
  Egyébként érdekes ez a papír dolog, mikor megérdeklödtem, hogy is müködik a magán-vállalkozás, milyen papírok, etc kellenek hozzá, azt mondták, csak kezdjem el, aztán ha már müködik a dolog, akkor kell bejelenteni... szóval szerintem ez könnyebb és kevésbé bürokratikus, mint máshol :)
  Szép hetet Nektek!! Orsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Orsi!
   Ez valóban így van. Míg otthon kikötik egy vállalkozással kapcsolatban, hogy legyen papír a végzettségről, vagy legyen olyan alkalmazott, akinek van, itt kevésbé fontos.
   Itt egyetlen buktató van: ha valaki főállásban akar vállalkozni, akkor rendszeresen ellenőrzik, hogy vajon meg tud-e élni belőle.

   Törlés
 3. Milyen jó! Elismerik, hogy a korai nevelésnek mekkora jelentősége van!
  Ennek nagyon örülök. Bár mindenhol így lenne!
  Érdekes, hogy most nálam is a gyerektéma került előtérbe, pedig nem is láttam az írásodat. Véletlenek márpedig nincsenek. :)
  Köszi ezeket a jól összeszedett írásokat, Szilvi! Szép hétvégét nektek!

  VálaszTörlés