2013. július 5., péntek

Évzáró (helyett)


Itt a hagyományos (legalábbis magyar szemmel nézve hagyományos) tanévzáró helyett egész napos programmal ünneplik a tanév végét, Jugendfest néven. A város összes felső tagozatosa számára készült a program, melyhez komoly programfüzetet is gyártottak. Délelőtt különböző sportágakban mérhették össze tudásukat, akik előre jelentkeztek, aztán - még a délelőtt folyamán - átmentek a strandra, ahol különböző ügyességi vetélkedők, játékok várták őket, mind a vízben, mind a szárazföldön.

Minden gyerek karszalagot kapott, mintha koncerten, vagy mondjuk a Gyerek Szigeten vennének részt. Ezt az esti programig magukon kellett tartaniuk. Az esti program 7-től 11-ig tartott! Ezt a késői befejezést egy kicsikét túlzásnak tartom, mert azért mégiscsak 12 éves a legfiatalabb gyerek közöttük és másnap még kell iskolába menni - igaz, Bogiéknak csak 10-re. A tanár megnyugtatta őket, hogy ne aggódjanak, Svájcban este is biztonságos a közlekedés ... 

Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen a hangulat a program helyszínén, meg úgy egyáltalán, milyen egy ilyen, így - Bogi legnagyobb kétségbeesésére - bementem a városba körülnézni és néhány képet készíteni. Ráadásul össze is futottunk, így aztán végképp kiborult - milyen ciki, hogy egyedül az ő anyukája bukkan fel a helyszínen ... (a fölöttünk lakó, Bogival egyidős kislány viszont odajött hozzám beszélgetni, mert meglátott). :)
A programhelyszín az óváros szívében, az autós forgalomtól mentes templom körül lett felépítve. 1-2 nagy sátor, ill. standok, ahol az egyes osztályok különböző enni- és innivalókat árusítottak. A lányok mind nagyon kicsípték magukat, a fiúk vegyesen öltöztek, vagy sportosan, de voltak fehér inges csinosak is. Ahogy az alábbi képen látható, a tanárokon kívül rendőrök is vigyáztak rájuk.
Az eseményre külön dallal is készültek az osztályok, a szövegét a programfüzet is tartalmazta, melynek a végén (mármint a programfüzetén) hosszú listában mondtak köszönetet a támogatóknak. Szerintem Baden összes cége és vállalkozója támogató, mert nagyon hosszú a lista.

Jugendfestlied

Wie en Funkefluug, eine wo mer nöd cha gseh!
Oder isch’s en Zug, ganz en schnälle TGV?
Öppis i de Luft, löst es Chribble us
En früsche feine Duft, macht mich ganz konfus!
Was mag ächt das nur sii?
Da fallt mer de Grund für all’ das ändlich ii:
Refrain:
S’gaht nümme lang, dänn isch de Sommer da
und mer händ z’Bade Jugendfäscht!
Mich hebt niemer me dehei,
alli sind jetzt uf de Bei
und mir gönd vill, vill z’schpat is Näscht!
De Alltagsblues, dä isch ganz schnäll verbii,
dänn alli wüssed ganz genau,
dass z’Bade Frau und Ma und Chind
im Fäschte Wältmeischter sind.
Mach dich uf d’Socke und chumm au!
S’Fäscht isch voll im Gang und ich fühle mich
famos:
Spiil und Spass und Gsang, überall isch öppis los!
Niemert isch elei, all’ sind uf de Gass!
Öb’s Wätter troche isch oder pudelnass:
Ich gibe mich voll dri!
Und ich singe z’fride lislig vor mich hi:
Refrain
Nach zwei tolle Täg isch öises Jugendfäscht verbii.
’bi nümm so top zwäg: «Muess das würkli jetzt
scho sii?»
Aber i zwei Jahr, sind mir wieder dra,
dänn schtönd die meischte vo öis pünktlich da!
Au ich wird wieder cho!
Los! Vo wiit här us de Zuekunft ghört mer scho:
Refrain

T+M: ga, Melodie des Refrains in Anlehnung an
den in der Klezmermusik beliebten «Odessa Bulgar
»

Az utolsó - mai - nap a bizonyítványok átadásában merült ki. 

2 megjegyzés:

  1. Biztos érdekes lehetett, Genfben is van hasonló program a tanév végén. Az egyik egy vetélkedő volt, egész napos...a szülőkkel együtt kellett végigjárni a kijelölt pályát a városban. Utána közös ebéd, élő zene, játékok stb.A másik a hagyományos felvonulás a városban és piknik a gyerekeknek az egyik parkban ingyenes körhintákkal, ugrálóvárakkal. A gyerekek és a szülők is élvezik mindkettőt.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem jóval "gyerekbarátibb" az év búcsúztatása így, mint a 30 fokos melegben az udvaron végighallgatni az igazgató beszédét, ahol menetrendszerűen elájult néhány diák.
    :)

    VálaszTörlés