2013. június 6., csütörtök

Zürich Tattoo

 

A neve ellenére nem egy zürichi tetoválásról van szó, hanem rendőr- és katonazenekarok nagyszabású zenei és formációs bemutatójáról. Trailer itt.

A szó a Hollandiából származik: a XVII. században a "doe den tap toe" (zárjátok el a csapokat) mondattal szólították fel a csaposokat a parancsnokok a sörcsapok elzárására, vagyis így vetettek véget a katonák italozásának. Az angol nyelvben ezt leegyszerűsítették "tatoo"-ra. Az idők során ez a szó a katonazenekarok zenei fesztiváljának szinonímájává vált.

Zurich Tattoo.

Svájcban nagyobb hírű a baseli (Basel Tattoo, idén július 19-27-ig), ami a "három legszebb nap", vagyis a farsangi karnevál után talán a legnagyobb parádé a városban. Egyelőre úgy hirdetik magukat, hogy Svájcban egyedülálló módon szabadtéri stadionban rendezik meg a világ egyik legjelentősebb ilyen jellegű show-ját, idén azonban már a zürichi is szabadtéri stadionban kerül megrendezésre.

Az ismert brit karmester, Graham O. Jones vezetésével szingapúri, jordániai, mexikói, angol, svéd és svájci rezesbandák masíroznak majd a városban és a stadionban látványos koreográfiára - és persze zenélnek is közben.

Én azonban inkább a költségtakarékosabb megoldásra szeretném felhívni az érdeklődők figyelmét. A július 10-13-ig tartó Zürich Tattoo-nak azonban számos ingyenes programja is van a városban, Side Events fedőnév alatt. Ilyen pl. rögtön a nyitóünnepség, július 9-én, kedden 18  órakor, az óvárosban. A zenekarok a Werdmühlenstrasse elől indulnak, Uraniastrassén, Rudolf-Brun-Brückén, Limmatquai-on és a Münsterbrückén kersztül a Münsterhofig vonulnak, ahol 18.30-kor lesz az ünnepélyes megnyitó.

Jó idő esetén július 11-én, csütörtökön 11.45-13.15 között, vagyis ebédidőben a város legszebb terein játszanak a zenekarok:
Rathausbrücke
The Royal Jordanian Army Marching Band and Military Drill Team
Schiffländeplatz
The Singapore Police Force Band
Sechseläutenplatz
The Delphines Marching Band, Mexiko
Hirschenplatz
The Royal Swedish Navy Cadet Band
Züghusplatz
The Royal British Legion Youth Band

Július 13-án, szombaton déli 12 órakor a Limmatqai-on több mint 1.000 közreműködővel kezdetét veszi a Tattoo Grand Parade. Kb. 40 rendőr-, katona-, tűzoltózenekar látványos, díszlövésekkel kísért felvonulásának lehetünk szemtanúi. A vonulás útvonala nagyjából megegyezik majd a nyitófelvonuláséval (Uto-Quai, Limmatquai, Rudolf-Brun-Brücke, Uraniastrasse, Werdmühlestrasse).


Természetesen fizetős programok is vannak, 60-340 frank között vehetők belépőjegyek a stadionbeli esti előadásokra, melyek minden időjárás esetén megrendezésre kerülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése