2013. június 5., szerda

Sztrájk

 Der Spar-Tankstellenshop in Baden-Dättwil ist noch immer geschlossen, die Belegschaft streikt weiter.Yvonne Lichtsteiner

Ilyet se hallottam még - sztrájk Svájcban. Erre most meg igen, ráadásul pont nálunk, az a benzinkút Spar shop, illetve annak 21 alkalmazottja sztrájkol, ahová kocsit mosnatni járok. Vagy nagyon elkeseredettek, vagy franciák ...

Az újság szerint megelégelték a lehetetlen munkakörülményeket, a kevés emberre jutó sok munkát és az alacsony bért (havi 3.600-at keresnek, ami tényleg nem sok), ezért határozatlan időre sztrájkolnak. Hétfőn reggel 5-kor kezdték. Megkeresték az UNIA szakszervezetet is, hogy a nevükben tárgyaljon a Spar-ral, akik azonban világossá tették, hogy a múlt heti tárgyalás óta nem változott a véleményük: se több embert nem vesznek fel, se a fizetéseket nem fogják emelni. Sőt, írásos figyelmeztetést küldtek az alkalmazottaknak, hogyha nem hagyják abba a sztrájkot, azonnali hatállyal elbocsátják őket. Az UNIA szerint ez jogilag tarthatatlan állapot.

Bernben, a szövetségi parlamentben is foglalkoznak az üggyel. A mi kantonunk képviselői írásban szólították fel a Spar vezetőségét, hogy üljenek le tárgyalni az alkalmazottakkal és az Uniával és jussanak egyezségre (svájci modell, mindenben egyezségre jutni). Arra is figyelmeztetik a vezetőséget, hogy legyenek figyelemmel a törvényben foglalt alkotmányos alapjogokra.

Az UNIA elmondása szerint más Spar üzletből is kaptak már hasonló bejelentéseket, miszerint kevés az ember, de az itteniben a legrosszabb a helyzet, ahol évek óta csökkentik a létszámot.

Eddig 2 komment érkezett a cikkre, de az egyik nagyon helyes: addig nem vásárol Sparban, amíg a vezetőség ne ül le tárgyalni az alkalmazottakkal.

1 megjegyzés:

  1. Hm, az éremnek mindig két oldala van. Sokkal kevesebb pénzért is dolgoznak, keményebb munkakörülmények között, és nem elégedetlenkednek.

    Az viszont tényleg komoly, hogy egy ilyen "kis" üggyel is foglalkoznak kormányszinten. Ez is megerősíti, hogy itt valóban működik a demokrácia.

    VálaszTörlés