2013. június 4., kedd

... megint az időjárásról

Ezt még muszáj megörökítenem az utókor számára! :)

Múlt hét végén Wallisban a télies időjárásra való tekintettel meg akarták nyitni a sílifteket. Csak emlékeztetőül, június első napjait írjuk ... Meg is hirdtték, 1600-an jelezték is, hogy ha már úgyis olyan reménytelenül vacak az idő, legalább az időjáráshoz méltóan töltenék el szabadidejüket, vagyis örömmel vennék elő a nyárra már eltett sífelszerelésüket a pincéből. Az időjárás azonban nem volt kegyes hozzájuk - no nem a nyár köszöntött be, csak irdatlan mennyiségű eső, mint ahogy erről az előző posztban már írtam. Így mégsem nyitották meg a sílifteket. Ez azonban nem a hó mennyiségén és a hidegen múlt.

A meteorológusok szerint az idei első 5 hónap volt a meteorológiai mérések kezdete óta - 1884 óta - a legkedvezőtlenebb időjárású. Az összes paraméter közül a napsütés hiánya a legfeltűnőbb: Zürichben ezidő alatt csupán 384 órán keresztül sütött a nap. 2 évvel ezelőtt viszont pozitív rekord volt, ekkor 895 órányi napsütésnek örülhettek a zürichiek.

http://www.meteoschweiz.admin.ch/web/de/wetter/wetterereignisse/starkniederschlag.Par.0003.DownloadFile.tmp/gross.gif
Grafikon innenHa egy kicsit az öregekre is figyeltünk volna, nem lettünk volna ennyire meglepve az időjáráson. A 87 éves német úr januárban azt jósolta, hogy idén hosszú telünk lesz, egészen március közepéig hóval, sőt, áprilisra is jósolt havat, de mindenekelőtt sok esőt. Május első napjaira látott előre néhány kellemes napot, majd ismét sok csapadékot és hideget. Azt mondta, hogy június elején még szükség lehet a lakások fűtésére és az egész hónap nem hozza azt a meleget és szép időt, amit már mindannyian annyira várunk. Még mindig sok esőre lehet számítani. Július második felében azonban nagy hőségre készüljünk, de zivatarokra is! Augusztus sem lesz száraz, azonban a hónap közepe felé már beköszönt az ősz. A további hónapokat is csapadékosnak jelzi, sőt, október vége felé már havazás is lehetséges.

 

Prognózisát ugyan a saját környezetére (Starnberg) készítette, de mivel ez Németország déli határvidékén van, én Svájc ehhez közel eső északi vidékeire is értelmezem. Eddig mindenesetre bejött ... sajnos.


1 megjegyzés: