2013. június 18., kedd

Baden

Fotó innen

Néhány hete a buszon (a buszhíradóban) figyeltem fel egy rövidke image filmre, Badenről. Most utánanéztem az interneten és találtam egy sokkal hosszabbat (21 perceset), ami embereken, az ő történetükön, élethelyzeteiken keresztül mutatja be a várost. Ha nem élnék itt, ezek után biztos kedvet kapnék ahhoz, hogy ideköltözzek! A filmkészítők nálam célba találtak, valóban megérintett a film. :)

A film több mint két évig készült és az - átmenetileg vagy állandóan - itt élők tulajdonképpeni szerelmi vallomása a város iránt. A filmkészítés legnehezebb része pont ennek a 10 szereplőnek a kiválasztása volt. Fontos volt, hogy minden korosztályt képviseljenek és személyes, sokszor intim történetükön keresztül a város kulisszái mögé is be lehessen tekinteni.

A film kettős céllal készült, és - szerintem - mindkettőnek az az oka, hogy több nagy cégnek Badenben van a központja (ABB, Alstom, Axpo), ami sok embert vonz nemcsak a környékről, hanem külföldről is. Elsősorban ezek számára szeretné közelebb hozni Badent. Másodsorban pedig a cégek kezébe szeretne egy olyan eszközt adni, amivel a munkaerőkeresés során újfajta módon tudják a céget a városon keresztül vonzóbbá tenni.

Baden egy kisváros, csupán 18 ezer lakosa van, kb. annyi, mint Monornak, Gödnek, vagy Mohácsnak. Hegyek által övezett, folyókanyarban lévő fekvése szépsége mellett hátránya is, ugyanis nincs merre fejlődnie. Régi fürdőváros, ma is működő termálfürdőkkel. Ezen a helyen 2000 éve használják a termálvizet, ma 18 forrásból napi 1 millió liter termálvízet termelnek ki.  Svájc ásványi anyagokban leggazdagabb vizéről van szó. Emellett nemzetközi fesztiváloknak is otthont ad (Fantoche aminmációs filmfesztivál (trailer itt), Blues Festival, Baden Magisch bűvészfesztivál (trailer itt) stb.)

A film itt nézhető meg (itt angol felirattal), ezen a linken a filmről készült híradó beszámoló látható. Ezen a linken pedig egy korábban készült, hagyományos, 2 perces kisfilm látható Badenről. A filmet egy ünnepélyes mozivetítéssel indították május 16-án útjára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése