2013. június 2., vasárnap

Árvíz és földcsuszamlások

Kép innen


Megvan az "eredménye" annak, hogy megállás nélkül szakad az eső, vég nélkül, mintha dézsából öntenék. Az ország Alpoktól északra fekvő vidékein gyakorlatilag minden folyó mellett árvízveszély van. A leginkább a Rajnán, az ország északi határán, ott most piros jelzés van, de a többi helyen is sárga. Ronda, sáros barna hömpölygő folyammá váltak az egyébként szép, tiszta kék, zöldeskék színű folyók, melyek több helyen már ki is léptek a medrükből. 

 

A szántóföldeken is áll a víz, melyekben a vadkacsák boldogan úszkálnak. Legalább számukra pozitív ez az állapot.


Ezen a videófelvételen azt láthatjuk, hogy a megáradt folyóban az extrém sportok kedvelői is örömüket lelik (bár ez szerintem a teljes eszetlenség kategóriájába tartozik ....).

 

Az esőzés hatására a hegyoldalak is teljesen átáztak és több helyen sárlavina zúdult alá, a vasútvonalra is. Emiatt a vasúti forgalmat is le kellett állítani egy-két helyen egy időre, hogy megtisztítsák a pályát.

 

Ezek után az már igazán másodlagos, hogy szürkeség van, minden olyan sötétszürke, hogy szürkébb már nem is lehetne.

Közben nagymértékű népvándorlás indult meg az Alpok déli oldalára, Tessin kantonban, ahol ragyogó napsütés és 20 fok feletti hőmérséklet fogadja a melegebb éghajlatra vágyókat ...

Cikk itt, itt, itt, itt és itt. A képeket a 20 Minuten olvasói küldték, onnan kölcsönöztem a helyzet illusztrálására.

Időközben azt olvastam, hogy Németországban, Ausztriában és a cseheknél sokkal rosszabb a helyzet (csehül állnak), ott már katasztrófaállapotot hirdettek és az évszázad árvízéről beszélnek. Magyarországot (Budapestet) pedig kedden fogja elérni az árhullám.

Mindeközben Finnországban, sőt, még az egész északon fekvő Lappföldön is 30 fok feletti hőmérsékleteket mérnek...

Itt Svájcban a nagy szárazság volt a gond, kb. ezidőtájt kezdték el kongatni a vészharangokat, hogy nincs mit legelnie a teheneknek, mert kiégett a fű, a télire eltett takarmányt kell elhasználni, sőt, már a kényszervágásokat vizionálták. Most pont a fordítottja a helyzet. A sok eső, sár, földcsuszamlások miatt egyelőre nem tudják felengedni a teheneket az alpesi legelőkre, így most ezért nincs mit legelni ...

2 megjegyzés:

 1. Mi az Aare mellett lakunk, és napról napra nő a vízszint. Szerencsére, egyelőre nem tud kilépni a medréből, meg van erősítve a partszakasz.
  Ugyanakkor a hírekben olyan helyeket mutatnak, ahol a folyók már elöntötték a földeket, sok helyen a lakott településekre is betörtek.
  Ma végre nem esik. Talán, van remény, hogy a jövő héttől javul egy kicsit az időjárás. A meteorológia szerint így lesz, elméletileg csak csütörtökre várható ismét eső.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi a kiegészítést! Remélem, ti biztonságban vagytok!

   Törlés