2013. június 12., szerda

Art Basel

Fotó innen

Idén 44. alkalommal kerül sor a világ legnagyobb és legjelentősebb modern és kortárs művészeti vásárára, melyet a művészeti világ olimpiájaként is neveznek. Az ötlet 1968-ban született meg néhány baseli galériatulajdonos és műkereskedő fejében az 1967-es Kölni Művészeti Vásárt követően. Ott csak meghívott kiállítók vehettek részt, a baseli ötletgazdák azonban korlátozás nélkül mindenkit fogadtak. Az első vásárra 1970-ben került sor, 90 galéria kiállításával, 10.300 látogatóval, 5,8 millió frankos forgalommal. A kölniek veszélyben látták saját kiállításukat, ezért bojkottra szólították fel a galériákat. Ennek ellenére a baseli vásár megvetette a lábát és a legjelentősebbé vált ezen a területen. Idén a világ 39 országának 306 vezető galériája részvételével több mint 4.000 művész alkotásait tekinthetjük meg holnaptól 4 napon keresztül Baselben. 60.000 látogatóra számítanak.

A show minden művészeti ágazat képviselőit felvonultatja: festmények, szobrok, installációk, videók, nyomatok, fotók és performance-ok egyaránt lesznek. Minden nap telis tele lesz programokkal, köztük szimpóziumok, filmek és a művészekkel való beszélgetések. A modern és kortárs, egyelőre még kevésbé ismert művészek között olyan világhírű művészek alkotásai is láthatóak, mint Picasso, Miro, Klee, Warhol vagy Jeff Koons.

Quelle: key
Installáció - fotó innen

Quelle: key
A legnagyobb alkotás 22x7 méteres - Two in One becomes Three

Kapcsolódó rendezvények is vannak, más városokban, múzeumokban is, melyek már június 10-én megkezdődtek és ingyenesek. Rengeteg van belőlük, érdemes a honlapon elolvasni.

Az ingyenes programok közé tartozik pl. a Basel belvárosának 16 felajánlott kirakatában berendezett videóvetítés, mely a hegy megy Mohamedhez elv alapján közelíti meg az embereket üzenetével. Ezek a filmek július 28-áig szórakoztatják majd a vásárlókat, reggel 9 és este 10 óra között. A résztvevő üzletek listája itt tekinthető meg.

Időközben pl.  Picasso kiállítás is van a Kunstmuseum Baselben.

A kiállítás többek között arról is híres, hogy nagy üzletek szoktak köttetni. A megnyitó első perceiben már röpködtek a milliók, elsősorban az absztrakt művek voltak keresettek. Egy New Yorki galéria 6 millió dollárért adta el Joan Mitchell amerikai festőnő egyik nagyméretű alkotását, az absztrakt expresszioniznus egyik fő képviselőjét. Egy berlini galériának sem kellett sokkal többet várnia. 

A VIP meghívottak közé tartoznak hírességek, múzeumigazgatók és ismert gyűjtők, akik már hétfő óta nyugodt körülmények között sétálhatnak az alkotások között. Az első VIP-vendégek közé tartozott Leonardo Di Caprio, az orosz oligarcha, Abramovics, illetve a foci sztrác Michael Ballack. A nagyközönség számára azonban csak csütörtökön, június 13-án nyit a kiállítás. A belépőjegy 40 frank.

Cikkek itt, itt és itt, meg itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése