2013. május 13., hétfő

Zürichi programok kevés pénzből

Ugyan Svájcban a legtöbb dolog az üzletről és a "pénzcsinálásról" szól, akadnak olyan dolgok is, amikért (csuda tudja, miért) nem kell fizetni.

Ezen kívül ki lehet fogni nagyon kedvező akciókat, lehetőségeket is.

Itt van pl. rögtön a ZürichCard, melynek 24 órás változata 24 frank, 72 órása pedig 72 frank. A kártya birtokában annak tulajdonosa korlátlanul utazhat Zürichen belül és környékén (pl. már a reptértől) minden közlekedési eszközön, beleértve a hajókat és a libegőket is. Ezen kívül a legtöbb zürichi múzeumba is belépést biztosít, ami nem kis megtakarítási lehetőség, ugyanis a Kunsthaus Zürichbe pl., ahol múlt héten néztük meg a Chagall kiállítást, 22 frank volt a felnőtt belépőjegy. A ZürichCard továbbá 10% engedményre jogosít bizonyos üzletekben és éttermekben is.

Érdemes nézni az SBB (svájci vasúttársaság) akcióit is, ezek országos szintűek és általában havonta változnak. Az évszaknak, szezonnak megfelelő úticélokat választanak ki. Ha vonattal mész oda, 30-50% kedvezményt adnak a vonatjegyre és a belépőjegyre is. Ez érvényes a GA-val (éves bérlet az egész országra), és a Halbtax Abo-val (félárú jegy vásárlására jogosító éves bérlet) rendelkezőkre is, értelemszerűen azonban csak a belépőjegyre.

Most a tavaszi szünet ideje alatt, de kb. 4 hétig volt egy olyan akció, hogy a 121 frankos napijegyet 35 frankért lehetett megvenni, abban az esetben, ha az útitárs olyan embert kísér, akinek van érvényes jegye vagy bérlete (Mitfahrbillett). Ezzel aztán be lehet szépen utazni az egész országot, korlátlanul. Mármint amennyi 1 napba belefér, meg még ahány napra ilyet vesz az ember. Nem lehetett nem észrevenni az akciót, citylight-on, óriásplakáton is hirdették.


Ha már Zürichben van az ember, és nem akar tömegközlekedni, akkor lehetősége van - napközben, májustól októberig - 20 frank letét ellenében ingyenesen kerékpárt bérelni a "Züri rollt" feliratú, a központban található helyeken, pl. a főpályaudvar mindkét oldalán. Gyerekbringák és elektromosak is vannak, ez utóbbiak kölcsönzéséért fizetni kell. A kikölcsönzött bringát túránk végeztével bármelyik kölcsönzési ponton le lehet adni.

Aztán ott a tó, a Zürichsee, ami már önmagában felér egy nyaralással. Ahogy korábban mondtam, a ZüriCard-dal ingyenesen utazhatunk a hajókon is, de ha úszni támad kedvünk, a tó tiszta vizében azt is lehet. Zürich belvárosán keresztül folyik a Limmat folyó, ill. annak a csatornája. Ennek egy része városi szabadstrand, a honlap szerint ideális ebédszünet idejére! :) A Flussbad Oberer Letten május 9-től szeptember 9-ig látogatható. Mivel a csatornának sodrása van és 6 m mély, gyerekek és úszni nem tudók számára nem ajánlott. 2009-ben indult egy kampány a szabadvizi fürdőhelyeken bekövetkezett balesetek hatására, aminek a szlogenje hevenyészett fordításban: "Az ésszel úszók tovább élnek" (Kluge Schwimmer leben länger). 3 fő üzenetük a következő: mindig legyünk láthatóak (pl. feltűnő színű úszósapkában ússzunk) és sose ússzunk egyedül, figyeljünk a környezetünkre, a csónakokra is, ill. csak a fürdésre kijelölt helyen ússzunk. További helyek, ahol ingyen lehet fürödni: Mythenquai, Zürichhorn, Werdinsel, Letten.

Oberer Letten Badi

Ha már a déli parton vagyunk, nem is kell messzire mennünk, máris a világ legnagyobb kaktusz és egyéb szárazságtűrő növény-gyűjteményénél (Sukkulenten-Sammlung Zürich) találjuk magunkat. 1931-ben alapították, mára 6.500 faj 25.000 példánya él ezen a helyen, 4.750 m2-en, 7 üvegházban. 200 hasonló szervezettel állnak kapcsolatban és cserélnek magokat, a növényi sokféleség fenntartása érdekében. A belépés ide is ingyenes. Májusban virágoznak a kaktuszok, talán ilyenkor a legérdemesebb ellátogatni. Június elsején immáron 20. alkalommal rendeznek nagy kaktusz-vásárt, de egyéb rendezvényeik is vannak.

Im Vordergrund stehen viele verschiedene Kakteen, im Hintergrund betrachten Besuchende das Verkaufsangebot.
Fotó innen
A Zürichi Egyetem új botanikus kertjébe szintén ingyenes a belépés. A felújítás épp most fejeződött be, a trópusi üvegházakat június elején fogják újra megnyitni. 53.000 m2-en 9.000 féle növényt csodálhatunk itt meg. További linkek itt, itt és itt. Ezen a linken pedig virtuális túrát is tehetünk a trópusi üvegházakban.

Fotó innen

A Kunsthaus Zürich szerdánként ingyenes belépést biztosít az állandó kiállításra.

Aki a piacok hangulatát szereti, annak több lehetősége is van. Minden csütörtökön és szombaton Kuriositätenmarkt, vagyis különlegességek piaca van a a Rosenhofban. Itt a világ minden pontjáról találhatók árucikkek és árusok.

Ortsplan

A Bürkliplatz-on (a hajóállomással szembeni parkban) szombatonként bolhapiac (Flohmarkt) működik. Az útfelújítás miatt azonban idén csupán feleannyi árus kap engdélyt a korábbi 420 helyett. A szezonnyitás május 4-én volt, az utolsó alkalom ebben az évben október 26-án lesz. Itt aztán tényleg minden kapható, az ólomkatonától a csipketerítőn át a kerti szoborig.

Ugyanitt kedden és pénteken 6-11-ig hagyományos piac, zöldség-, gyümölcsárusokkal, hentesekkel, pékekkel, virágosokkal (árusok listája itt).

A legismertebb talán a főpályaudvar (Zürich Hauptbahnhof) csarnokában keddenként tartott hagyományos piac. Márciustól novemberig, reggel 10-től este 7-ig állnak kint az árusok csupa helyi specialitással - sonkák, nagy sajtgurigák, sökféle ritka, ám helyi zöldség és gyümölcs (ProSpecieRara fajok) és kézművesek. Az árusok felé követelmény a 100%-ban svájci termék árusítása. Link itt és itt. Tavaly megszűnt, mert túl drága volt a csarnok bérleti díja, de nagy volt az érdeklődés iránta, így az SBB mostantól maga szervezi a piacot.


Ha a gyalogos, kerékpáros vagy buszos/villamosos, esetleg úszással egybekötött városnézésen megszomjaztunk, a város 1.200 ivókútjának valamelyikénél olthatjuk szomjunkat, nem szükséges az egyébként drága palackozott vizet megvennünk. De ha már vettünk, tartsuk meg az üveget, hogy legközelebb egy ivókútnál feltölthessük.

Jó szórakozást!

6 megjegyzés:

 1. Ismét egy nagyon jó írás.
  :)
  Köszi. Ezt a kaktusz gyűjteményt nem ismertem, meg fogom nézni.
  Az SBB- hez még annyit tennék hozzá, hogy lehetőség van regisztrálni az oldalukon, és minden egyes akcióról e-mail értesítőt küldenek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, ez meg az én figyelmemet kerülte el, de jó tudni!

   Törlés
 2. Szuper! Én még csak átutazóban voltam Zürichben, de szeretnénk elmenni egy hétvégére...jó lenne tudni, hogy még mit érdemes megnézni...de majd ennek is utána járok. Köszi, Szilvi, jól jöttek ezek az infók.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jó és hasznos írás. Köszönjük szépen!!!

  VálaszTörlés
 4. Nagyon jó és hasznos írás. Köszönjük szépen!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szívesen, örülök, hogy van, aki hasznát veszi! :)

   Törlés