2013. május 17., péntek

Fiatalok és az alkohol

Fotó innen

Ha most gonosz akarnék lenni, egyszerűen azt mondanám, hogy a svájci fiatalok a nagy jólétben nem tudják, mit kezdjenek magukkal. De nem akarok az lenni. Ennek ellenére mégis az az érzésem, hogy ez így van. És ez nagy probléma, több szempontból is.

Itt van pl. az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a dohányzás. Egy közvéleménykutatás szerint, melyet Genf és Waadt kantonban élő 57 családban végeztek, a szülők nagy részének fogalma sincs arról, hogy csemetéjük mi mindent kipróbált, vagy netalán fogyaszt már. 87%-uk gondolja úgy, hogy az ő gyerekükkel - ilyen szempontból - minden rendben van. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) felmérése alapján azonban a 13 éves svájci gyerekek 57%-a fogyasztott már alkoholt. A dohányzással kapcsolatban is alulbecsülik a szülők gyermeküket: 77%-uk feltételezi, hogy még nem dohányzott a gyerek, miközben a 15 éveseknek csak 44%-a nem próbálta még ki a cigit. Sajnos a drogokkal is sokkal korábban találkoznak, mint 10 évvel ezelőtt. Valószínűleg a nagyobb zsebpénz is hozzájárul a fogyasztás megugrásához, hiszen minden különösebb nehézség nélkül meg tudják venni a gyerekek maguknak, amit szeretnének.

A probléma természetesen nem korlátozódik Svájcra. Az EU 1993-ban létrehozott Drog- és Drogfüggőség Megfigyelési Központja (EMCDDA) által végzett kutatás szerint, melyet 34 ország 100.000 fiataljának megkérdezésével minden 4 évben végeznek el, 2011-ben az európai - 15-16 éves - fiatalok 18%-a fogyasztott drogot. A 2007-es adatokkal összehasonlítva ez az arány szerencsére nem nőtt, de még így is igencsak magas. Az ezt megelőző 1995-2003-as időszakban volt megfigyelhető egy nagyobb növekedés, amikoris 11%-ról 20%-ra ugrott a drogfogyasztás ebben a korcsoportban. 79%-uk számolt be arról, hogy alkoholt fogyasztott, de a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás sem mutatott növekedést. A fiúk 43, a lányok 38%-a állította, hogy volt olyan este, amikor 5 pohár alkoholnál többet fogyasztottak. 28%-uk cigizik.

Thinkstock
Fotó innen

Egy másik kutatás szerint, amit egy kicsit idősebb korosztály (19-26 évesek) körében végeztek az derül ki, hogy a fiatalok sokkal több alkoholt fogyasztanak, mint azt eddig gondolták róluk. Az italozás csütörtök este kezdődik, pénteken este már többet isznak, csúcspontját pedig szombaton esténként éri el. Ekkor a lányok átlaga 5,5, a fiúké 8 pohár alkohol, a válaszadók közül a legnagyobb mennyiséget egy este alatt 25 (lány), 28 (fiú) pohár alkohol fogysztása jelentette. 1 pohár alatt 2,5 dl sört, 1 dl bort vagy 0,25 dl pálinkát kell érteni.

Még egy kutatás, ezúttal Zug kantonból azt mutatja, hogy minden 3. fiú és minden 5. lány a 15 éves korosztályból hetente legalább egyszer fogyaszt alkoholt, de a 13 évesek közül is minden 10.! Azzal indokolták, hogy egy partyhoz egyszerűen hozzátartozik az ivás.

Egy német kutatás szerint azok a fiatalok (10-17 év közöttiek), akik alkoholreklámokat néznek (vagy többször láttak már), lényegesen nagyobb arányban isznak. Azok, akik nem nézik, 20%-uk ivott már legalább egyszer, azok viszont, akik legalább 10-szer látták, 90% fölött. Az ehhez a hírhez kapcsolódó alábbi grafikonon az is látható, hogy a fiúk nagyobb arányban isznak (piros az összesített eredmény, sárga mutatja a lányokat, narancssárga a fiúkat), és 20,4%-uk az elmúlt hónapban legalább egyszer kóma-részegre itta magát (jobb alsó sarok)!

Grafik Alkoholkonsum Jugend
Grafikon innen


Pro-Kopf-Konsum in der Schweiz
Grafikon innen
Az alábbi grafikonon azt láthatjuk, hogy mely alkoholokat részesítik előnyben az egyes korcsoportok. Ebből kiderül, hogy a fiatalok többnyire sört isznak, az életkor előrehaladtával pedig egyre inkább átveszi a vezető helyet a bor.


Pro-Kopf-Konsum in der Schweiz


Nézzünk egy nemzetközi összehasonlítást, ahol - minő meglepetés - Magyarország áll az 1. helyen az alkoholfogyasztás tekintetében. Az adatok 100% alkoholra vonatkoznak, 1 évre vetítve.

Konsum Pro Kopf in Litern (in reinem Alkohol 100 Vol. %)


Ez a grafikon pedig azt mutatja, hogy az egyes országokban milyen alkoholt isznak az emberek.


Konsum Pro Kopf in Litern (in reinem Alkohol 100 Vol. %)


Én még mindig nem térek magamhoz az adatoktól, egyszerűen meg vagyok döbbenve, hiszen 13-16 éves gyerekekről, fiatalokról van szó!

Ezeknél a mennyiségeknél nem csoda, ha magatehetetlen, kómás állapotba kerülnek, sokan szándékosan! Így próbálják csökkenteni az iskola vagy a munkahely által okozott stresszt és "kikapcsolni", ellazulni. Gyakori az is, hogy mielőtt elmennek egy szórakozóhelyre, valakinél összegyűlnek és ott "bemelegítenek". Ez a bemelegítés azonban nem befolyásolja a szórakozóhelyen elfogyasztott alkohol mennyiségét, noha már az is bőven elegendő lenne, amit bemelegítésként megittak. Így fordul elő, hogy 2007-ben 1700 fiatalt szállítottak alkoholmérgezéssel kórházba, 60%-uk fiú/férfi. Ennek nemcsak a szervezetre, hanem a pszichére is súlyos hatásai vannak. Részegen megnő az agresszióra való hajlam, nem ritka vandalizmus és a verekedés, valamint az autós balesetek sem. A kijózanítás költsége 1500 frank, amit a Krankenkasse fedez. Megelőzésképpen azt tervezik, hogy a kijózanítás költségét a jövőben a szülőknek kelljen állniuk. Természetesen sokan ellenzik, hiszen nemcsak a fiatalok isszák le magukat a sárga földig, miért csak őket (ill. szüleiket) büntetnék ilyen diszkriminatívan? - érvelnek.

" Az alkohol kihat a fiatalember egészségére és megakadályozza a normális fizikai és pszihikai fejlődését. Korán létrejönnek a szervi zavarok és a vegetatív akadályok. Nagyon gyorsan létrejönnek az egyéniség zavarai:

 1. gyors hangulatváltozás,
 2. nemtűrés,
 3. ingerültség,
 4. a szülők és az idősebb személyek iránti meleg érzelmi viszonyok elvesztése,
 5. a társadalom iránti kötelesség elhanyagolása.

Az alkohol tartalmú italok hatással vannak az idegrendszerre, megbénítva a magasabb idegműködést, amely biztosítja a fizikai és lelki ellenőrzést az ember munkája és viselkedése felett. Létrejön az alacsonyabb központok felszabadulása, ami jó kedvhez, legyőzhetetlenség érzéséhez, valami szép élményhez, stb. vezet. Az ilyen hatás miatt az alkohol tartalmú italokat vagy mértékletesen vagy mérték nélkül használják. 


A káros hatások sokfélék:

 1. sűrű az alkohol mérgezés veszélyes utóhatásokkal,
 2. megtompítja az iskola, a célzott időtöltés és a szórakozás iránti érdeklődést,
 3. lecsökkenti az önbírálatot és ezért a viselkedés neveletlenné válik, megengedhetetlen dolgok és törvénybe ütköző cselekedetek történnek." (idézet innen)

Nemrég történt eset, amikor egy fiatal lány egy nagy italozós buli során tök részegre itta magát, annyira, hogy nem tudta, mi is történik vele. Ezt használta ki egy jellemtelen, etikátlan (a negatív jelzőket sorolhatnám) alak, aki bevonta a lányt egy pornófilm forgatásba, még szerződést is aláíratott vele. A forgatás még aznap este megtörtént. Néhány nappal később a lány ismerősei találtak rá az inerneten a filmre és hívták fel a figyelmét rá. Ő persze szégyenében majd elsüllyedt és jogi úton gondolkodik.

A Blaues Kreuz és a ProJuventute Alapítvány ajánlásai aggódó szülőknek:
 • Hagyatkozzunk a megérzéseinkre. Ha felmerül a gyanú, ne dugjuk a fejünket a homokba, beszéljünk a gyerekünkkel. A kutakodást, kémkedést nem ajánlják, balul sülhet el!
 • Mondjuk el a gyerekünknek direkt módon, világosan és kevés szóval (egyszerűen összefoglalva), hogy miért aggódunk.
 • Kérdezzük meg gyerekünket, hogy hogy áll az alkoholhoz és a drogokhoz, mit gondol róluk. Így párbeszéd alakulhat ki.
 • Ha a gyerekünk kitér a válaszadás elől, ne adjuk fel. De fogadjuk el azt is, hogy a gyerek - is - a saját hibájából tanul.
 • Biztassuk gyerekünket arra, hogy szabadidejét értelmesen töltse el, pl. csatlakozzon valamilyen egyesülthez (Svájcban minden elképzelhető tevékenységre van egyesült, Verein, amik a közösségi élet magját képezik).
 • Ne vigyük túlzásba a zsebpénzt.


Mint minden másban is, azoknak a szülőknek vannak jó esélyeik, akik kamaszkorig is hiteles, következetes nevelésben részesítették gyermeküket és jó személyes példával járnak elöl.

További oldalak, cikkek a témában, magyarok, amiket nem integráltam a posztba, mert egy svájci hírből indultam ki: itt, itt (elgondkodtató cikk), itt és itt.

Az SRF dokumentumfilmje a témában:

3 megjegyzés:

 1. Előző írásodhoz kapcsolódva ismét arra hivatkoznék, hogy nagyon sok múlik a szülő-gyerek kapcsolaton.
  Ha lenne egy olyan felmérés, hogy mennyi időt tölt egy szülő aktívan a gyerekével, akkor kiderülne a turpisság. Sok háztartásban egyáltalán nem beszélgetnek.

  Sajnos, szerintem a korai alkoholfogyasztás mindenhol jellemző.
  Legalábbis nagyobbik gyerekem elmondásából ezt szűrtem le, aki még otthon végezte a középiskolát.
  Egyfajta szimbólummá vált, hogy valaki ettől jobb, különb, vagy így fogadja be egy társaság.
  :(


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljes mértékben igazad van a szülő-gyerek kapcsolat tekintetében. Vagy túlhajszojuk magunkat, vagy a saját gondjainkkal vagyunk elfoglalva, esetleg önmegvalósítunk, közben meg elvész a gyerekünkkel a kapcsolat... :(

   A korai alkoholizálás valóban kortünet, de nagyon-nagyon aggasztó!

   Törlés
 2. Ezt pont most olvastam, a témába vág:
  http://index.hu/belfold/2013/05/17/pinter_jon_az_iskolarendorseg/

  Háááát....

  VálaszTörlés