2013. május 29., szerda

Erre igyunk! - Svájci borvidékek I.

Fotó innen

Mi is illik jobban egy ilyenkerek számhoz, mint egy pohárka bor? És miért ne lenne ez svájci? Gondoltátok volna, hogy Svájc több borvidékkel is rendelkezik és hogy nem is rosszak a boraik? Sőt, saját máshol nem található szőlőfajtáik is vannak. A Coop magazin ma érkezett boros különszámából pedig sok-sok részletet is megtudhatunk. Mi magyarok nemigen hallottunk még a "híres" svájci borokról, mert nem tartozik a klasszikus borvidékek közé, ráadásul igen kevés kerül belőle külföldre, de megnyugatásul (vagy inkább elkeserítésképpen) azt kell mondjam, hogy a svájci borklub honlapján Európa véget ér kelet felé Ausztriánál ... szóval a nemtudás úgy tűnik kölcsönös. 

Egy kis kitérő a Wikipédiához, hogy okosabbak legyünk.

"A szőlőtermesztés és a borkészítés már több ezer évvel ezelőtt ismert volt Földünk kedvező éghajlati adottságú vidékein. Magyarország területén már a honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt, így a honfoglalók fejlett szőlőtermesztő és borkultúrát találtak. Sőt Erdőbényén 1867-ben a földtörténeti harmadkorból származó levéllenyomatot (Vitis tokayensis) találtak, ami azt bizonyítja, hogy Tokajhegyalja szőlőtermesztése is az ősi időkbe nyúlik vissza. A tatárdúlást követően IV.Béla támogatásával, több kilométer hosszú, bravúros építészeti remekműnek számító pincerendszert alakítottak ki. Mátyás király idejében hazánk már Európa egyik leghíresebb szőlőtermesztő országa volt. A szőlőtermesztés és a borkészítés már több ezer évvel ezelőtt ismert volt az ország kedvező éghajlati adottságú vidékein."

Magyarországon 160 féle bor készül 3,5-4,5 millió hl-ből, amihez a borszőlőt 76 ezer hektár területen termesztik. (forrás)

Mielőtt továbbmennénk, egy kis érdekesség: Genfben, egy svájci magánbank alatt, földrengésálló falak és biztonsági kamerák között található Svájc legbiztonságosabb borraktára, ahol széfben őrzik a legértékesebb borokat. Kódokkal és dupla kulccsal lehet hozzáférni a széfekhez. Teljes kapacitása 100.000 palack, ami jelenleg még nincs teljesen kihasználva, ugyanis 137 ügyfél 37.000 palacknyi bora hűsöl a kellemes hőmérsékleten. A borszéfet bárki igénybe veheti (cikk itt). 

Vissza a svájci borvidékekre! Az alábbi "bortérkép" is a borklub honlapjáról van, csakúgy mint az alatta lévő adatok.
Kép innen


Néhány adat a svájci borklub oldaláról:
Szőlővel telepített területek országszerte ca. 14´500 hektar
Nyugat-Svájc 11´500 hektar
Kelet-Svájc 2´600 hektar
Dél-Svájc 1´000 hektar
Borfajták kb. 20´000
Bortermelés kb. 1´340´000 hl
Főbb szőlőfajták vörös: Gamay, Merlot, Pinot Noir
fehér: Chardonnay, Chasselas, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Riesling, Silvaner
Régiók és boraik:
Vaud  Aigle, La Côte, Féchy, Mont-sur-Rolle
Wallis Ardon, Dôle, Ermitage, Fendant, Fully, Heida
Kelet-Svájc Beerliwein, Landwein
Neuenburg Boudry, Bielersee, Colombier, Œil de Perdrix, Twann
Lavaux Chardonne, Dézaley, Epesses, Lutry, St-Saphorin
Chablais YvorneWallis - Több mint 5.000 hektár termőterülettel az ország délnyugati részében található Wallis kanton a legnagyobb borvidék Svájcban. A Rhone folyó mentén 110 km hosszan terül el. A különösen napos mikroklíma rendkívül jó körülményeket biztosít a szőlőtermesztéshez. Az ősszel oly gyakori meleg főn (szél), ill. az éjszakára lehűlő levegő nagy hőmérsékletkülönbségeket okoz, ami tovább serkenti a szőlő érését. Meglepő látvány, amikor a magas hegyek meredek oldalán szőlőműveléssel találkozik az ember. Itt találhatóak az európai kontinens legmagasabban fekvő szőlői - 1.100 méteres magasságig. Grimentz-ben gleccser bort is lehet kóstolni, aminek az a különlegessége, hogy a hordókat sosem ürítik ki teljesen, a benne maradtra öntik rá mindig az újat. Ilymódon a legöregebbi boruk 125 éves.

Sion, Wallis kanton fővárosa ad otthont az ország legnagyobb borászatának, az Espace Province-nak, melyet 1930-ban alapítottak és több mint 4.000 szőlősgazdától vásárolja fel a szőlőt. A hétköznapi boroktól a különlegességekig minden megtalálható a kínálatukban. Az Espace Club keretében 40 féle bort lehet ingyenesen megkóstolni, majd a kiválasztott kedvencet (kedvenceket) az Espace Millésime nevű shopban megvásárolni. 12 személytől főzőkurzust is tartanak, Espace Gourmand néven.

A legjelentősebb wallisi vörösborfajta a Dole (ez csak egy a sok közül), aminek nagy tradíciója van és ismét divatba jött.

Svájc borfővárosa Sierre, ahogy rendszeresek a borral kapcsolatos rendezvények, mint pl. a VINEA nevű szabadtéri borkiállítás és -vásár. A város szívében több mint 150 borász termékei találhatók meg, minden év szeptember elején.

A Wallisi Szőlő- és Bormúzeum több, mint múzeum, mert egy 6 km-es, 80 információs táblával tűzdelt tanösvényt is magában foglal - Salgesch és Sierre között. Kb. 2,5 órára van szükség ehhez a programhoz. Sierreben található a Chateau de Villa, ami egyike azon kevés 17. századi patríciusházaknak,  melyeket máig jó állapotban állnak. A benne működő étteremben 5 friss tejből készült sajtféléből előállított raclette rendelhető. Ezen kívül itt található az ország egyik legnagyobb helyi borokból álló borkínálata (Önothek): 600 féle borból lehet választani.Tessin - Az Alpoktól délre, a Gotthard-on átkelve az ország egyetlen olasz nyelvű kantonjában találjuk magunkat. Az Alpok komplett vonulata választja el az ország többi részétől, no meg a nyelv és az általában jóval kellemesebb, napsütéses időjárása (évi 2.300 napos óra, Magyarországon 1.700-2.100 óra). Ez utóbbi a szőlőtermelőknek is igencsak jól jön. Ezen a linken az ország jónéhány városában mért napsütéses órák száma található, havi bontásban. Ebből látható, hogy Wallis fővárosában, Sionban is 2.000 körüli, azaz magas a napsütéses órák száma. Tessinben a Dél-Franciaországból 1907-ben behozott Merlot érzi a legjobban magát, ez a legjelentősebb szőlő- és borfajtája ennek a régiónak. Az importra azért volt szükség, mert egy betegség az összes szőlőfajtát kipusztította. Mostanában fehérbort is készítenek a Merlot-ból, nem is kis sikerrel.

A kanton fővárosa Bellinzona, egy igazi, olaszos hangulatú kisváros - már magában megér egy misét, vagy legalábbis egy látogatást pl. 3 vára miatt. Szombat délelőttönként hangulatos, nyüzsgő piacba vetheti bele magát a látogató, ahol minden kapható, mi szem-szájnak ingere és a környéken terem vagy készül. 

A Via delle Vigne nevű borút 8 km hosszú, mely a szőlőkön át vezet és csodálatos kilátást nyújt a vándor számára. Útközben borospincék, éttermek sora várja a betérőket. Ha pedig szeptemberre időzítjük ezt a túrát, a Bacchica Bellinzonese-ről (link itt, itt, itt és itt is) sem maradunk le, ami Tessin legnagyobb borvására, zenés, táncos, népviseletes programokkal.

Mendrisio-t sem érdemes a borkedvelőknek kihagyni, állítólag már a városka is csodaszép. Itt készülnek a leghíresebb tessini borok és idevalósi a 2013-as sommelier világbajnok is, Palolo Basso, aki 54 ország 56 versenyzője körül került ki nyertesként. 

A Monte Generoso és a Monte San Giorgio között, mely egyébként az UNESCO világörökség része, egy valóságos üdülőparadicsom található - ínyencek részére.További linkek

Általános
http://www.weinclub.ch/derwein/region/ch.html - ez igen hasznos, a terroirról és a szőlőfajtákról is ír, de még a metszés fajtájáról is, régiónként - én nem ebből dolgoztam
http://www.swisswine.ch/german/bienv/main.asp
http://de.wikipedia.org/wiki/Weinbau_in_der_Schweiz
http://www.weinlandschweiz.ch/
http://www.ernestopauli.ch/wein/schweiz/Schweiz-Detail.htm
http://www.schweizerweinecke.ch/weinbaugeschichte.html
 http://www.borutazo.hu/magazin/svajcnak_fontos_borai_kulfoldi_nepszerusitese_2012_05_07-m150.html - magyarul
http://www.foodandwine.hu/2011/08/19/svajci-franc-alpabzug-pizokel-und-speck-recept/ - magyarul
http://borfoldrajz.blogspot.ch/2013/02/2011-charles-favre-petite-arvine.html - magyarul

Wallis
http://www.walliser-weine.ch/
http://www.ernestopauli.ch/wein/schweiz/schweizwallis.htm
http://www.valais.ch/de/Aktivitaeten-Erlebnisse-Sommer/Gastronomie-Wein/Walliser-Wein.html
http://www.lesvinsduvalais.ch/einkellerer/vins-valais-liebe-ersten-schluck.html

Tessin
http://www.ticino.ch/de/gastronomy-and-traditions/Wine
http://www.blick.ch/life/essen/tessiner-merlot-2008-die-perlen-id59945.html
http://www.tenutabally.ch/files/best-of-merlot-6-12-2010.pdf

5 megjegyzés:

 1. gratulál a Fallabdacsapat a 100'000-hez.
  2 dolog jutott eszembe: sörre bor mindenkor (május.6-máj.29)
  a másik, hogy nálad az alkohol, nálunk a prostik futnak "nagy" érdeklődéssel. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Erre nem is gondoltam, vagyis fel sem tűnt ez az alkoholos vonulat! :) Pedig nem is iszunk, max. ha vendégek jönnek hozzánk, akkor nyitunk ki 1 üveggel.

   Törlés
 2. Ezt ismét jól megírtad! :)
  Köszönöm, hogy olvashatlak!
  /Ittam az egészségedre tegnapelőtt...:)/

  VálaszTörlés
 3. Azert ha igy folytatja az idöjaras, akkor iden nem sok bor lesz :))) max. jegbor :)))))
  Gratulalok en is a 100.000-hez, szep nagy szam, csak igy tovabb, varjuk mindig az ujabb es ujabb posztokat :))
  Szep hetveget Nektek!!!! Orsi

  VálaszTörlés