2013. május 16., csütörtök

Elektronikus média és a gyerekek

Kép innen

Ez egy olyan téma, amivel muszáj foglalkozni, nem dughatjuk homokba a fejünket. Ma már a gyerekek mindennapi életének is része a digitális média. Az iskolákban is felismerték ezt, és a badeni Bezirkschuléban 1 hónapon keresztül foglalkoznak is most vele. Pl. 1 héten keresztül minden gyereknek írnia kellett, hogy mikor mit mennyi ideig használ - a kínálat ma már igen nagy: tv, telefon, mobil, számítógép, játékkonzol. A szülők számára rendezett tájékoztató előadáson összegezték az eredményeket - a prezentációban a 166 első osztályosának (otthon 6.-osnak számítanának) összesített eredménye hangzott el, de a terem végében ki volt függesztve az osztályonkénti statisztika is, ugyanis nagy eltérések voltak az egyes osztályok között.

Mind a gyerekek, mind a szülők számára megdöbbentő volt az eredmény, ugyanis a gyerekek nagy része heti 6-10 órát tölt az elektromos médiák használatával, szabadidős tevékenységként, vagyis az eredménybe nem számít bele a számítógépen írt házi feladat. 9%-uk (ebben az adott iskolában, az első évfolyamon) heti 20 óránál is többet! Ez rengeteg idő, amit régebben a barátoknál, a játszótéren, a grundon, biciklizéssel, olvasással töltöttek a gyerekek. (német nyelvű kisfilm itt)

Mi tagadás, én is sokat ülök a számítógép előtt. A blog(ok) írása, az elektronikus ügyintézés (hihetetlen, de mindig akad valami), a barátokkal való kapcsolattartás, ami a távolság miatt nem megy személyesen, a kirándulások megtervezése, a fényképek letöltése, feltöltése - mind sok időt igényel. És itt jön a személyes példamutatás jelentősége. Nekünk, szülőknek van a legnagyobb szerepünk abban, hogy gyerekünknek a megfelelő példát mutassuk - ebben a témában is. Hiába mondják el az iskolában a tanárok, vagy a meghívott prevenciós szakértő, hogy egy 11-13 éves gyerek számára a napi maximum 1,5 óra, amit a tv, a számítógép, a játékkonzol előtt tölthet, ha mi, szülők más példát mutatunk, semmit nem fog érni.

Az ajánlott - maximális - médiahasználati idő életkoronként a következőképpen néz ki:
 • 2 éves korig semmi!
 • 2-3 éves kor között 10-15 perc
 • 4-5 éves kor között 30 perc
 • 6-8 éves kor között 45 perc
 • 8-11 éves kor között 1 óra
 • 11-13 éves kor között 1,5 óra
 • 14-16 éves kor között 2 óra

Internetfüggőnek hivatalosan az tekinthető, aki heti 35 óránál több időt tölt az internet előtt (FB-ozás, chatelés, online játékok, stb.). A svájci gyerekek 3-4%-áról beszélünk, ahol a lányok vannak nagyobb arányban jelen - a szociális igényük miatt többet chatelnek. A függőség nem egyik napról a másikra alakul ki, ezért a figyelmeztető jelekre fel kell figyelnünk.

Ezek a következők:
 • Elveszti a kontrollt az internethasználat fölött, szélsőséges esetben más tevékenységek között is azon jár az esze.
 • Egyre visszahúzódóbb a társasági kapcsolatokban, a családi és baráti "eseményekből" is kihúzza magát.
 • Az iskolai és iskolán kívüli (sport, szakkörök, különórák) aktivitása is csökken.
Ajánlott kisfilm a témában.

A mobiltelefon, számítógép (tabletek is), játékkonzolok ma már a mindennapi élet részei. Ezek használatának megtiltása nem vezet sehová, sőt, ellenkező hatást ér el, csakúgy, mint minden tiltás. A mi feladatunk a példamutatáson kívül a felelős és helyes médiahasználatra megtanítani gyerekünket. Nem hagyhatjuk őket magukra, hogy tapasztalás, esetleg rossz tapasztalatok útján tanulják meg. A veszélyekre is fel kell hívni a figyelmüket.

Íme néhány jó tanács, amit kaptunk:
 • Határozzuk meg és állapodjunk meg abban, hog milyen szabályokat kívánunk bevezetni. A szülők egyetértése fontos.
 • Ezeket a szabályokat beszéljük meg a gyerekünkkel és jussunk vele egyezségre.
 • Állítsunk fel időbeli korlátokat a hétköznapokra és hétvégére.
 • Figyeljük, hogy gyerekünk tartja-e magát a szabályokhoz.
 • A telefonnak, tabletnek legyen egy - a gyerekszobán kívüli, látható helyen lévő - meghatározott "parkolója".
 • A mobiltelefon inkább feltöltőkártyás legyen, mint korlátlan használatot biztosító előfizetés.
 • Alkalmanként nézzünk közösen filmet, játsszunk vele online játékot, vagy a játékkonzolon, esetleg chateljünk - utána beszéljünk róla. Így könnyebben bele tudjuk élni magunkat a helyzetébe és azt is látjuk, mire hogy reagál.
 • Ne legyen tv, játékkonzol a gyerekszobában. Ha a számítógép ott van, 4x-esére nő a - szülők által - nem kívánt tartalom megtekintése.
 • A korhatáros filmek, játékok korhatárának betartására figyeljünk.
 • A szexről és brutalitásról nyíltan beszéljünk a gyerekünkkel, életkorának megfelelően. Előbb utóbb a filterfunkciók beállítása ellenére úgyis belebotlanak és sokkolhatja őket, de mindenképpen káros hatással van rájuk az, amit ott látnak, különösen, ha erről nem is mernek beszélni.
 • A napi beszélgetési témák közé vegyük be a digitális médiákat is. Ne csak arra figyelmeztessük, hogy lejárt a megadott idő, hanem kérdezzük meg, mit látott, olvasott, milyen eredményt ért el a játékban - ez beszélgetés legyen, ne vallatás.
 • A képernyőt ne használjuk digitális babysitter-nek. Legyenek közös programjaink, amikor csak lehetséges. A gyerekek 44%-a unalomból ül a képernyő (tv, számítógép, játékkonzol) elé!

Internettel kapcsolatos tippek szülőknek:
 • Ne engedjük az internethasználatot, amíg nem tud olvasni a gyerekünk.
 • Érdeklődjünk az iránt, hogy mit csinál a gyerekünk az interneten.
 • Legyünk mellette (vagy később álljunk készen, kérdezzünk esetleg rá), hogy meg tudjuk válaszolni a kérdéseit.
 • Hívjuk fel a figyelmét a cyber-bullying-ra (intenetes vagy mobilon érkező zaklatás) - ez elől nem lehet olyan egyszerűen elmenekülni, hiszen a zaklató legtöbbször anonym és a digitális média a nap 24 órájában elérhetővé teszi az embert.Tippek gyereknek, vagyis mi az, amit mindenképpen mondjunk el nekik (ezt a listát akár ki is nyotathatjuk, mit beszélek, továbbíthatjuk is nekik - kicsit eltér attól, amit itt leírtam):
 • Soha ne adjon ki személyes információt - név, cím, tel. szám, életkor (kizárólag a szülő beleegyezésével)!
 • A jelszavát senkivel ne ossza meg!
 • Sose posztolja, ha elutazik a család, ne posztoljon a nyaralás alatt fényképeket a nyaralásról! Nem csak a barátai láthatják.
 • Chat-partnerrel (akivel az interneten ismerkedett meg) csak szülő jelenlétében találkozhat.
 • Ha a chat-room-ban bárki kényes (szexuális jellegű, vagy agresszióra utaló) kérdést tesz fel, ne válaszoljon, azonnal lépjen ki és szóljon a szülőnek.
 • Ő maga is tartsa be a chat-room szabályait. 
 • Legyen tisztában vele, hogy minden, amit egyszer posztolt az interneten, vagy SMS-ben, MMS-ben elküldött, önálló életre kel! Sosem törölhető. Ha mi magunk töröltük is, a szolgáltató nem, vagy éppen már valaki továbbította, megosztotta, elmentette. Különösen igaz ez az érzékeny tartalmakra, egy picit idősebbeknél (amikor az aktuális szerelmüknek szerelmi vallomásként meztelen fotót küldenek magukról, majd a szakítás után az egyik úgy próbálja lejáratni a másikat, hogy azt másiknak is továbbküldi - nagyon helyes rajzfilm erről, gyerekeknek való).
 • Nézzük meg közösen elektronikus névjegyét az interneten, ebből látszik, mások mit találnak meg róla.
 • A törvény megsértéséért (pl. pornografikus, brutális tartalom továbbítása) már 10 éves kortól büntethetőek (legalábbis Svájcban)!
Az alábbi képregény egy svájci oldalról származnak, ahol az internet veszélyeit mutatják be egyszerű történeteken keresztül. Németül tudóknak érdemes megnézni.

 http://geschichtenausdeminternet.ch/bilder/02_date/date_de.jpg
Ezt a kisfilmet mindenképpen érdemes gyerekünkkel együtt megnézni (magyar nyelvű).

A www.saferinternet.org oldalon magyar nyelven is számos információ (ill. a fenti kisfilm) található, ill. van magyar oldala is (ajánlott ezt is tanulmányozni). Itt több kisfilm is van, amit gyerekünkkel közösen meg tudunk nézni a biztonságos internethasználatról. Nem tudom hangsúlyozni, mennyire jó  és hasznos oldal!

Az előadáson egyébként sok ingyenes tájékoztató anyag volt a témában, ill. a prevenciós központ munkatársa kikölcsönözhető könyveket is hozott magával (praktikus mozgó-könyvtár, a kölcsönzési papírt helyben kitöltve azonnal el lehetett vinni a könyveket, 4 hetes időtartamra, postai visszaküldéssel vagy személyes visszavitellel).

Az infó anyagok a hasznos tanácsokon kívül sok linket is tartalmaztak, ahol tovább lehet kutatni a témával kapcsolatban.

www.clicksafe.de (sok szűrőprogrammal)

Néhány magyar oldal az internettel kapcsolatban:

7 megjegyzés:

 1. Legközelebb el sem megyek, elég, ha utólag elolvasom! ;)
  A képregényben ábrázolt veszélyforrásos anyag nagyon bejött, a gyerekek hosszasan tanulmányozták.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A személyes részvét varázsát semmi nem adja vissza! :) Én még nem adtam Boginak oda, mert előbb át akartam nézni és idő sem volt rá.

   Törlés
 2. Nagyon érdekes, bár eléggé elkeserítő, hogy erre az iskolában kell felhívni a figyelmet. Hisz itt sok anyuka nem dolgozik, otthon van a gyerekkel.
  Kvázi észlelnie kell/ene, hogy mit is csinál a csemete.
  Azt elég nehéz elkerülni, hogy csak olyan tartalmakat lásson, ami neki való.
  Véleményem szerint, ha jó a gyerek-szülő kapcsolat, akkor ezt is a helyén lehet kezelni.
  Még annyit tennék hozzá, hogy a gyerekkel mindig őszintén kell beszélni, az életkori sajátosságok figyelembevételével minden témát lehet érinteni.
  Nekem bejött.
  :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az anyukák védelmében: nem könnyű lépést tartani az újabb és újabb irányzatokkal. A gyerekek már ebbe születtek bele, nekik természetes ezek használata - nekünk külön figyelni kell, h tájékozottak legyünk. Nem ritka, h a gyerek jobban ért a számítógéphez, mint a szülő. DE a helyes médiahasználatot, a szabályokat, az önuralom gyakorlását nekünk kell megtanítanunk nekik. Az sem baj, ha a többit ők mutatják meg nekünk. A szorosabb szülő-gyerek kapcsolat érdekében. :)

   Törlés
  2. Ebben igazad van. :)
   Valóban nem könnyű haladni a legújabb kütyükkel.
   Nekem már felnőttek, de a mai napig rájuk szólok, ha sokat "punnyadnak" a gép előtt.

   Törlés
 3. Németül tudóknak ajánlanám a Kika csatornán éjjel futó végtelenített animációt, hasonló témában: http://www.youtube.com/watch?v=STr_flCNRsY

  VálaszTörlés