2013. április 2., kedd

Svájci bérek

 

Megjelent a 2013-as béreket tartalmazó nagykönyv - Lohnbuch 2013. Szakmánkénti bontásban lehet megtudni belőle, hogy ma hol mennyit keresnek Svájcban. A kiadvány 800 oldalas és 1,9 kg-ot nyom - súlyos olvasmány. Iparági, szakmai és minimálbérek is megtalálhatók benne.

A kiadványt a nyilvánosság iránti igény hozta létre, és a fair bérek kialkudásának alapja - mind a munkaadók, mind a munkavállalók oldaláról.

Ha valaki elektronikusan szeretne utánanézni a béreknek, akkor nem muszáj megrendelnie 65 frankért a 800 oldalas könyvet (aminek itt a tartalomjegyzéke kedvcsináló gyanánt), elég a lohnrechner.ch vagy a lohncheck.ch oldalt meglátogatnia. Az utóbbi nemenkénti bontásban is mutatja a béreket, szöveges kiegészítéseket is tartalmaz, ill. esetleges álláshirdetéseket az adott szakmában.

Visszatérve a most megjelent bérjegyzékre, néhány konkrét szám: megtudhatjuk belőle, hogy egy fodrász átlagosan 3.400 frankot, egy virágárus 3.625-öt, egy taxisofőr azonban csak 3.200-at keres havonta, ami 14%-kal kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt. Mindeközben a mozdonyvezetők jól jártak, most 37%-kal keresnek többet, mint 10 évvel ezelőtt, mégpedig egy 2010-es minimálbér-definíciónak köszönhetően, így 5.332 frankot keresnek havonta.

Egy főorvos 12.824 frankot visz haza, 6,6%-kal kevesebbet, mint 10 évvel ezelőtt. Erről jut eszembe, hogy az idegenellenesség egyik oka az, hogy félnek attól, hogy a külföldről jövő munkavállalók lenyomják a béreket azáltal, hogy kevesebbért is vállalnak egy adott munkát, mint egy svájci. 

És itt kell ismét megjegyeznem, hogy eszébe ne jusson senkinek átszámolni a béreket forintra, mert ez teljes mértékben félrevezető, hiszen az árak is teljesen mások, ill. az, hogy a fizetésből mire mennyit költenek az emberek. Jellemzően bérlakásban laknak, ami nagy részét elviszi a fizetésnek és az egészségbiztosítás is húzós összeg (ez a mi 3 tagú családunknak pl. havi 625 frank és ha orvoshoz kell mennünk, 1.000 frankig mindent magunknak kell fizetni, csak efölött térít a biztosító 90%-ot, de fogászati kezelést egyáltalán nem, noha egy gyökérkezelés akár 2.000 frank is lehet).

A kérdéseket megelőzendő: nincs tapasztalatom személyesen a fizetéseket illetően (nemrég voltam állásinterjún, ahol megkérdezték, hogy milyen fizetésre gondoltam, mire széttártam a kezem és azt mondtam, hogy a korrektségükre kell bíznom magam... - az állást egyébként nem kaptam  meg, mert a feltételeim közé tartozott, hogy az iskolai szünetek alatt nem dolgozom).


4 megjegyzés:

 1. Sajnos a bérek lenyomásában mi is "jók" vagyunk.
  :(
  Olyan pénzekért dolgoznak itt magyarok, hogy az már szégyen.
  Érthető, hogy ez az otthoni pénzekhez képest jó, csak az itt élőknek nem.
  Ezek jó része idénymunkás, aki x hónap után hazamegy.
  :(
  Pl. konyhán dolgozó ismerős havi 1700.- frankért dolgozik.
  Építkezésen 10.- frank/óráért robotolnak.
  Sajnos, ez a tendencia nem fog megváltozni, hacsak nem korlátozzák a bevándorlást.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az általad írt idénymunkás-bérekből itt tényleg nem lehet megélni. Így érthető, h nem örülnek a helyiek az olcsó külföldi munkaerőnek (leszámítva persze a munkaadókat).

   Törlés
 2. örülök hogy beleírtad, hogy "eszébe ne jusson senkinek átszámolni a béreket forintra," mert az otthoniak azt sosem veszik figyelembe, hogy a csirkemell kilója pl. 33 Frank. Én mindig azt javaslom, hogy üveg sörben és kiló csirkecombban számoljunk. Azonnal más arányok jönnek ki. De azt is hozzá szoktam tenni, hogy sajnálni azért nem kell, sőt. (Amúgy az én elméletem közgazdasági megfelelője a vásárlóerő paritás avagy BigMac index: http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Mac_Index)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen igazad van! A BigMac Indexről még nem hallottam, de nagyon érdekes. És hogy, hogy nem, Svájcban a legmagasabb :)

   Törlés