2013. március 20., szerda

Megújulnak a vasúti WC-k


... legalábbis október végéig egy részük, egész pontosan 700 db a 3.549-ből (ezeket naponta 135 ezer alkalommal használják), mégpedig a távolsági emeletes vonatokon (szakértők számára: IC2000 és ICN vonatokon). A magyarországi vonatokon edződött ember számára már így is luxusnak minősülnek az itteni vonatok WC-i, mindig van víz, WC-papír, de itt ez nem elég. Most azt találták ki, hogy megszüntetik a nyitott elvezetésű (szabadba ürülő) vasúti illemhelyeket (ez egy hasznos és támogatandó elgondolás, hiszen a másik eléggé nem higiénikus) és egy kis optikai ráncfelvarráson is átesnek a helyiségek.

Na, és itt tessék megkapaszkodni! 4 különböző design-ú fóliával fogják felöltöztetni a WC-ket: lesz hangulatos otthoni fürdőszoba jellegű, alpesi hegyi panoráma, erdős és felhős ég. Látom lelki szemeim előtt, ahogy az ember elindul és végigjárja a 20 kocsis szerelvényt, hogy megtalálja a számára szimpatikus dekorációt:  a "szabadban", vagyis az erdei díszletek között, esetleg az otthoni fürdőszoba hangulatúban végezhesse a dolgát. 

A 2011-es teszt-fázis jó eredménnyel zárult, az utazóközönség jóval kellemesebbnek ítélte meg a kicsinosított WC-ket. És ha már lúd, legyen kövér: enyhe almaillatú illatosítóval is ellátják a megszépült illemhelyiségeket. Természetesen továbbra is az a legfontosabb, hogy a WC tiszta és működőképes legyen, ennek érdekében mindegyiket naponta egyszer takarítják és többször is ellenőrzik. Sokan azért is tartogatják hazáig a kis- vagy nagydolgukat, mert nem tartják elég vonzónak a vasúti WC-t. A WC azonban csak akkor tudja betölteni a küldetését, ha használatban van, ergo, valamivel vonzóbbá kell tenni...

Hogy mennyibe kerül a csinosítás (fólia + illatosító)? WC-nként 1.000 frankba.

Visszatérve a technikai átalakításra: a jelenlegi 2.114 zárt rendszerű WC-ből 1.150 már ma is környezetbarát bioreaktoros, ami öblítésenként csupán 5 dl vizet használ fel és a tartályt elegendő 2-3 havonta üríteni. A többi zárt renszerűt is csak 2-3 naponta ürítik. 2016 végéig már csak 180 WC marad nyílt ürítésű, amik a mindennapi forgalomban nem kerülnek bevetésre, kizárólag a mentesítő vonatokon fogják őket használni (ill. azokon a vonatokon nem végzik el a cserét, melyeket az év néhány napján mentesítő járatként állítanak csak forgalomba).

A jövő tervei között (5-6 év múlva), hogy külön férfi és női WC-k lesznek.

Vonatkozó cikkek itt, itt, itt és itt.


2 megjegyzés: