2012. szeptember 11., kedd

Passzív dohányzás ellen


Az éppen aktuális népszavazásra buzdító kampány a passzív dohányzás elleni védelemről szól (Schutz vor Passivrachen). Szeptember 23-án lehet ezügyben az urnák elé járulni. Arról van konkrétan szó, hogy megtiltsák-e minden beltérben, ami munkahelyként szolgál, vagy nyilvánosan látogatható, a dohányzást.

A parlament a kezdeményezés elutasítását javasolja, azzal az indokkal, hogy már több mint 2 éve érvényben van az a szövetségi törvény, ami megtiltja a munkahelyeken való dohányzást, viszont vannak vendéglátó helyek, ahol lehet dohányozni. Ez a törvény tiltotta meg a sportlétesítményekben, iskolákban, idősek otthonában, bevásárlóközpontokban is (még belegondolni is rossz, hogy mi lehetett itt 2 évvel ezelőtt, azaz egész pontosan 2010. május 1. előtt). A jelenlegi javaslat szerint az egyszemélyes vállalkozás is munkahelynek minősül, ilymódon túlságosan merev lenne a törvény. Ami viszont törvénybe van iktatva, annak megszegése büntethető is.

A jelenlegi kezdeményezés tehát minden munkahelyre és minden vendéglátóipari egységre kiterjesztené a dohányzási tilalmat. Elsősorban a vendéglátóipari egységekben történő dohányzás vált ki vitát. Jelenleg akár 1000 CHF büntetéssel büntethető, aki megszegi a tilalmat. Kivételek egyébként vannak a gasztronómiában, ugyanis 80 m2 alatti terület esetén üzemeltethetnek külön dohányzóknak kijelölt helyiséget, a nagyobbak pedig létrehozhatnak fumoir-okat, azaz dohányzó helyiségeket. Magam is sok ilyet láttam, van ahol egész szép dohányzószalont alakítanak ki (pl. az Ikeában is van ilyen, meg egyes vasútállokon és a volt munkahelyemen is, bár ott csak egy kabin, aminek a tetejében elszívó működödtt).

További indok, hogy a szövetségi törvénynél szigorúbb szabályozást maguk a kantonok is bevezethetnek, saját hatáskörben. 15 kanton már élt is ezzel a lehetőséggel. Ma már a legtöbb nyilvános helyen, tömegközlekedési eszközön és kávézóban nem dohányoznak (a 2 évvel ezelőtti helyzethez képest ez nagy előrelépés). Állítólag kevesebb szív- és érrendszeri betegség miatti kórházba szállítás van azóta.

Fotó innen
Svájcban meglepően sokan dohányoznak és meglepően fiatalok is. A 20 Minuten Online olvasói válaszai alapján ezek közül kevesebb, mint a fele gondolja, hogy a dohányfüst káros lehet a nem dohányosokra is (ennyire tájékozatlanok lennének?). A leszokáson sem igen gondolkodnak, az ár sem befolyásoló tényező és a cigis dobozokon látható óriási figyelmeztető felirat sem érdekel gyakorlatilag senkit. Akit kezdetben zavart, már az is megbarátkozott vele.

Érdekességként egy összehasonlítás, hogy Európa más országaiban hogyan szabályozzák a gasztronómiában a dohányzást (a szürkével jelölt országokban üzemeltetnek dohányzó egységeket - ide tartozik Magyarország is, míg a sötétzöldekben teljes a tilalom, itt a felszolgálóknak sem kell passzív dohányosokká válniuk).

Fotó innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése