2012. szeptember 8., szombat

Gyanús a csoki és a sajt is

Fotó innen
Fotó innen
Az USA - félelme vagy képmutatása - ebben a tekintetben sem ismer határokat. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) munkatársai Svájcban járnak, mégpedig azért, hogy Svájc ismert exporttermékeit, a sajtot és a csokit is ellenőrzésük alá vonják, nevesen, hogy nem kerül(het)-e beléjük a gyártás során mérgező anyag.

Korábban csak az ország határaink belül volt lehetséges ez a fajta ellenőrzés, azonban Barack Obama 2011-ben jóváhagyását adta arra a régen elkészült törvényjavaslatra, miszerint az országba bekerülő élelmiszerek gyáróit is ellenőrizni kell (vagy lehet, erre nem tér ki a cikk), a bioterrorizmus elhárítása végett.

Ilyen ellenőrzéseket Kína, Oroszország és Dél-Korea is végez svájci gyártóknál, ezek azonban a piacnyitás következtében, vagyis azt megelőzően, hogy egy svájci (ill. más nemzetiségű) termék országukba való exportját (felőlük nézve importját) engedélyeznék.

Most szeptember 20-ig 21 csokigyárat és 18 sajtüzemet látogatnak meg. Egy-egy ilyen ellenőrzés során az ellenőrök a gyártósorok mellett figyelik a gyártást. Az FDA elsődleges indoka az, hogy évente milliónyi amerikai betegszik meg élelmiszerek által, és százezrek kerülnek kórházba hasfájással, rosszulléttel. Egy ennél sokkal nyomósabb indok azonban az, hogy már a gyártás helyén szeretnének megbizonyosodni arról, nem lehet-e eszköze a bioterrorizmusnak az élelmiszer. Hiszen ott a legegyszerűbb bármilyen vegyi fegyvertnek minősülő anyagot belekeverni a finom csokimasszába, vagy a sajt alapanyagául szolgáló tejbe.

Ez a közvetlen kontroll azonban felveti azt a kérdést is a gyártókban, hogy nem nyílt ipari kémkedésről van-e szó. Hiszen az ismeretek birtokában bármikor előállhatnak ugyanolyan termékkel azok, akik megismerkedtek a gyártási eljárással.

Most folynak az egyeztetések az USÁ-val arra vonatkozóan, hogy betekintsét nyerhessenek az FDA jelentésébe. Egyébként svájci ellenőrök nem dolgoznak más országokban.

3 megjegyzés:

 1. Hát szerintem elég ciki, hogy pont a svájci csoki és sajt tekintetében merül fel a bioterrorizmus veszélye. Nem is tudom, van -e még ilyen minőségű és színvonalú élelmiszeripari termék a világon.
  A kémkedés lehet, hogy esélyesebb. Hülyék ezek az amerikaiak...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Feltételezem, h más országokban is végeznek ilyen ellenőrzéseket, bár azt is megértem, h szívesen jönnek ide ellenőrizni. Én még kóstolással is egybekötném, ha FDA ellenőr lennék. :)

   Törlés
 2. Persze, biztos összevesznek azon, ki jöhet ide :)

  VálaszTörlés