2012. augusztus 27., hétfő

Stadtfest - Tüzijáték

Az igazat megvallva, a 10 napos fesztiválból nem sokat láttunk, pedig nagyon vártam és 10 napos belépőt is vásároltam. A kiírás szerint ugyanis a koncertekre és a zsúfoltabb helyszínekre, sőt, akár a teljes belvárosba csak a belépésre jogosító plakettel lehetett este 6 után bejutni.

Első este le is sétáltunk, de olyan hatalmas tömeg volt, hogy haladni sem lehetett. Elindultunk egy irányba, amerre a tömeg sodort, de aztán meggondoltuk magunkat és visszafordultunk - ez nagy hibának bizonyult, mert abba az irányba teljesen bedugult a forgalom. Még szerencse, hogy korábban, a fesztivál kezdete előtt már körülnéztem, mert így legalább az építményeket jól láthattam. Ezek most mind zsúfolásig tele voltak étkező-italozó emberekkel.

A fesztivál csúcspontját számomra a tüzijáték jelentette, ill. minden program csúcspontját, ugyanis tüzijáték-rajongó vagyok. Minden időjárásban hajlandó vagyok elzarándokolni, akár egyedül is a tüzijátékra. Most azonban lesérültem, emiatt a zarándoklásról szó sem lehetett. Idén először én voltam az egyetlen, aki itthon maradt. Mivel hegyen lakunk (ez itt nem nehéz, mert sok van belőle), volt esély, hogy lássak valamit, de úgy számoltam, ismervén a tüzijáték kilövésének helyszínét, hogy tőlünk pont takarásban lesz. Szerencsére nem volt igazam! Bogi ablakából tökéletesen ráláttam. Korábban a várból lőtték a rakétákat, de mivel idén a vár is fesztiválhelyszínné avanzsált, így onnan idén nem lőhettek. Mi a vár fölött lakunk, tehát azt valószínűleg nagyon jól láttuk volna. Így azonban a folyópartról, tehát mélyről indultak a rakéták, ezért magasra kellet őket lőni, hogy jól láthatóak legyenek. Ez volt a szerencsém. 

Ilyen fesztivál 5 évenként van, ill. 10 évenként (azaz minden 2. 5 évben) egy nagyobb. A mostani tüzijáték 20 percig tartott és összesen 1500 rakétát lőttek ki alatta, köztük sok olyat, amilyet még soha nem láttam. A zárókép pl. egy piros szív volt, de több olyan rakéta is volt, ami többféle, akár 5 színben is pompázott. Néhány pedig olyan hatalmasra nőtt, hogy szerintem az egész várost betakarta, igaz Baden csupán 20 ezer lakosú kisváros.

Összehasonlításképpen megnéztem a budapesti, augusztus 20-i adatokat. Ott idén 4 helyszínről 5000 rakéta gondoskodott a felejthetetlen élményről (és mindez 150 millió Ft-ba került).


A film alatt hallható zene Józsi szerzeménye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése