2012. augusztus 15., szerda

Stadtfest BadenBaden egy nagyon bájos kisváros, Zürichtől alig több, mint negyed órányira. A középkorban természetesen ez az idő még jóval több volt. Ez arról jutott eszembe, hogy ma délelőtt sétálgattam a városban és alaposan megnézegettem a pénteken kezdődő nagy ünnep helyszíneit, építményeit. Természetesen nem mentem el csak úgy a helyi látványosságok mellett sem. Így újra (?) elolvastam a régi fedett fahídon látható feliratot is. Ebből tudtam meg, hogy az ugyanezen a helyen álló híd volt annak idején az első híd a Limmat folyón Zürichtől. Akkor még jó sokat kellett zarándokolnia annak, aki a folyó északi partja felől közelített Zürich irányából a Badenen túl fekvő települések valamelyikére.

A Stadtfest Baden előkészületei most már valóban gőzerővel folynak. Néhány nap leforgása alatt az óváros minden létező és elképzelhető helyén pavilonokat ácsoltak, most pedig már ezek csinosítása, arculatának kialakítása és berendezése van folyamatban. Meglepő számú építmény készült és még ennél is jóval több stand kerül felállításra. Hihetetlen munka és pénz lehet benne, az ötlettől a megvalósításig. A Theaterplatzon lévő faépítmény (egyébként a legnagyobb az összes közül) pl. 250.000 frankba került. Összesen kb. 5.000-en dolgoznak a saját standjuk/építményük felépítésén, melyek közül több emeletes is van. Ha jól vettem ki a híradásokból, 10 évente kerül megrendezésre az ún. Badenfahrt, ez Baden legnagyobb fesztiválja, 5 évente pedig az ilyen - elvileg - kisebb, mint ez a mostani Stadtfest.

Az ünnep/fesztivál 10 napig fog tartani. A programfüzetből (ami egyébként egy 66 oldalas színes újság) kiderül az is, hogy különböző egyesületek és klubok összesen 71-en képviseltetik magukat, közülük sokan kulturális programmal is. Ezen kívül 36 étterem és bár is kitelepült, valamint 85 standon fognak árulni elvihetős ételeket. Lángosos is lesz. Az egyes pavilonoknak vannak szponzorai és sok önkéntes (pl. az egyesületek tagjai) is segíti a munkát. Rengeteg zenei és színházi program lesz, egyes helyeken moderált beszélgetések, máshol alkotás fog zajlani. Egy rádiós pavilont is felállítottak.

A csúcs - szerintem - a luxux wc, aminek az ötlete 2 nőtől származik. Abból indultak ki, hogy ők nyilvános helyen nem szeretnek wc-re menni, mert mindig koszos, büdös. Így a fesztivál alatt egy frekventált helyen (melyik hely nem az?) felállítottak egy nagy rózsaszín pavilont, ami egy "Arany trón" nevű óriás utánfutóban berendezett wc-t takar.  Bekukkantottam, belül otthoni fürdőszobához hasonló, csempézett fürdőszobák találhatóak. Minden ember után kitakarítanak. A belépő 3 frank és lehet bérletet is vásárolni (az erről beszámoló újságírónak elmondták, hogy szerintük ez nagyszerű ajándék lehet a férjek részéről kedves feleségük számára).Minden egyes építménynek saját üzenete és karaktere van. Van pl. egy Dionysos Recycle Bar, ami - részben - PET palackokból készült, vagy legalábbis azokból készült a dekorációja. Ebben lesz PET-workshop is a gyerekeknek, itt PET palackokból készíthetnek különböző állatkákat. Aztán van egy másik, ami gömb alakú és bádoglemezek borítják. Ebben a számos koncert mellett nehéz sorsú, ámde jó útra tért emberek vallanak majd és mutatnak fényt az alagút végén azok számára, akiknek erre van szükségük ("Mondd el te is a történetedet" - biztatják a látogatókat). Ez az egyik kedvencem.A másik kedvencem a templom tőszomszédságában ácsolt építmény, amit minden létező fából készült anyaggal, többnyire azért mégiscsak deszkákkal borítottak. Ami mégsem az, az viszont nagyon is feltűnő: szánkó, szék, régi ajtó, elhasznált szék-ülőke, kakukkosóra.


Alig néhány lépésnyire raklapokból ácsoltak össze egy pavilont, ami előtt modern kori (vagy inkább svájci típusú) köcsögfa áll.


A nagy híd sem maradt érintetlenül, alatta nagy színpadkészült.


A vadnyugat is betört a városba. A legtöbb építményben egyébként a programokon kívül bár, ill. étterem is működik. Eddig a vadnyugati tűnik a legszellemesebbnek: STEAK AWAY. :)
Majdnem megfeledkeztem az információs standról, ami szintén jópofa szóviccre épül. Baden szlogenje a "Baden ist" (vagyis Baden van, magyarul kicsit furán hangzik). Az információ egy strandbódé, Badenmeister, azaz fürdőmester felirattal, ami magában foglalja a város szlogenjét.


Nos, ízelítőnek ennyi is elég, még sokáig folytathatnám a sort. A mi településrészünk pl. 2 hónapja felhívást intézett az itt lakókhoz, hogy menjenek fényképezkedni, mert a Stadtfest-en kivetítik majd az itt lakók portréit. Na, erre (is) kíváncsi leszek. A 10 napos ünnepségsorozatot hatalmas tüzijátékkal fogják majd megkoronázni.Az esti programok úgy látogathatók, hogy az ember vesz egy napijegyet 10 frankért, vagy egy 10 napos plakettet 40 frankért. Ezzel a környéken ingyenesen használhatók a tömegközlekedési eszközök is. Lesz "shuttle bus" járat is a különböző helyszínek között. A menetrendszerinti járatok egyébként már hetek óta terelőútvonalon közlekednek és a fesztivál beindulása további tereléseket fog eredményezni. No de sebaj, ez legyen a legkevesebb!

Még több fénykép itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése