2012. július 9., hétfő

Vadlovak

Apu emberemlékezet (Szilvi-emlékezet) óta szereti a sportközvetítéseket. Teljesen mindegy, hogy foci, síugrás, kerékpár vagy fogathajtóverseny, nálunk mindig sport, vagy természetfilm ment a tévében és ez ma sincs másképp. Így volt szerencsém tegnap egy egyedülálló sport/természetfilmet látni.

A Németországi Dülmen városában van Európa egyetlen természetes körülmények között, emberi beavatkozás nélkül élő vadlópopulációja (Dülmeni vadló). Az első írásos emlékek 1316-ig vezetnek vissza. Ekkor még egy 4.000 hektáros terület állt rendelkezésre halászat, vadászat és a vadlovak számára. A terület felosztásával és a települések növekedésével azonban az 1800-as évek közepén gyors zsugorodásnak indult a vadon maradt terület. Croy hercegeinek köszönhetően megmaradt egy 3,5 km2-es érintetlen terület, ahol a vadlovak a mai napig szabadon élnek. Szabadságuk évente egyszer szenved némi csorbát (ilyenkor persze azonnal jelentkeznek is az állatvédők), amikor befogják őket és az 1 éves csődöröket (kb. 50-ről van szó) elkülönítik a csoporttól, ezzel helyettesítve a természetes kiválasztódást és megakadályozandó a belterjesség kialakulását. A 300 lóból álló ménesben csupán 1 fiatal 1 éves csődört hagynak meg, fedezési céllal.
1905. óta minden év májusának utolsó szombatján kerül sor erre az eseményre. Erre a célra kialakítottak egy arénát a természetvédelmi területen belül, ahová behajtják a lovakat. Erre a rendkívül látványos és egyedülálló élményre évente 20-25 ezer néző kíváncsi. Már a tévén keresztül is lélegzetelállító, ahogy a 300-350 vadló hatalmas robajjal bevágtázik az arénába, majd ott elkezdenek körbe-körbe örvényleni, míg végül megnyugszanak. Ekkor jönnek a vadlovak befogására specializálódott legények (Faenger). Puszta kézzel kapják el a csikókat (az 1 éves csődöröket), raknak rájuk kantárt és különítik el őket a többiektől. A csikók kezdetben természetesen igencsak makrancosak, de néhány percen belül teljesen megnyugszanak és elfogadják az ember közelségét. Ekkor számot kapnak, azonosítót és egy chip-et a bőrük alá. Egyet közülük kisorsolnak, a többieket pedig elárverezik (kikiáltási ár 200 Euró, ha jól emlékszem és az egyik, amit mutattak, 800-ért kelt el). Igen hamar szelíddé válnak és nagyszerűen lehet rajtuk lovagolni, ill. kocsik elé is befoghatóak.

Az esemény végén, amikor már az összes fiatal csődört befogták, újra szabadon engedik a ménest. Fantasztikus élmény!

Itt látható egy videó az idei eseményről, melynek 15. percében kezdődik vadlovak "berobogása", előtte különböző lovasprogramok láthatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése