2012. július 6., péntek

Egyenlőség a különbözők között


Svájcban létezik egy "pénzügyi kiegyenlítési alap" (Finanzausgleich). Vannak nettó befizetők és vannak olyan kantonok is, akik ebből a keretből kapnak, ilymódon próbálják kiegyenlíteni az országon belüli különbségeket. Most jelent meg az a lista, amelyből kiderül, hogy jövőre melyik kantonnak mennyit kell befizetnie (itt egy másik cikk is erről a témáról).

Változatlanul Zürich kanton a legnagyobb befizető, 382 millió CHF-fel, noha a gazdaságilag legerősebb kantont egy kicsit lejjebb minősítették, így 47 milióval kevesebbet kell majd jövőre fizetnie, mint idén. A lista túlsó végén sem történt változás, változatlanul Bern kapja a legtöbbet, jövőre 1,165 milliárd CHF-et.

Összesen 9 befizető kanton van, a többiek a haszonélvezői ennek a rendszernek. A tehetősebb kantonok összesen 3,697 milliárd CHF-et fizetnek a szegényebbeknek ezen a kiegyenlítési alapon keresztül (ez az összeg 39 millióval magasabb a 2012-esnél).

Összességében kevesebb pénz áll rendelkezésre, mint a szükséges, a hiányzó összeget központileg pótolják ki.

Az ember azt hinné,  legalábbis, ha Magyarországról jön, ahol aztán tényleg óriási különbségek vannak a megyék anyagi és gazdasági lehetőségei és teljesítőképessége között, hogy milyen jó, hogy létezik egy ilyen kiegyenlítési szándék. Azonban ennek is, mint minden éremnek, két oldala van. A  kommentekből kiderül, hogy ez a rendszer sem az egység érzését erősíti a svájciakban, ahol nagyon nagy ellentétek vannak a kantonok között. Természetesen a legtöbben a legnagyobb összeget kapó Bern kantont szidják, hogy hogyan is tanulna meg spórolni, ha a semmiért több, mint 1 milliárdot kap. Bern amúgy is arról ismert, hogy ott sokkal ráérősebbek, nyugodtabbak, lassabbak az emberek.  Van, aki egyenesen a tücsök és a hangya hasonlatot hozza fel Bern esetében, ahol a tücsök, aki egész nyáron csak muzsikál (lazsál) lenne Bern, aki végül mégiscsak segítséget kap a túléléshez. Más pedig Görögroszághoz hasonlítja Bernt (aktuálpolitikai hasonlat), megint más Svájc Szicíliájának nevezi.

Zug kantonban köztudottan a legkedvezőbbek az adóterhek az egész országban, és ugyan nem ők fizetik a legnagyobb összeget a kiegyenlítési alapba, azonban az egy főre eső befizetés mégis náluk a legnagyobb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése