2012. július 7., szombat

Art Moments - Budapest


Itthon mindig lelkes megrendelők vagyunk a Bookline-nál és mint ilyen, rendszeresen kapjuk is a Bookline/Shopline hírleveleit. Most egy különleges hírlevél érkezett, amiben egy kreatív alkotóprogramra invitáltak meg. Mivel már 2 hete itt vagyunk, de a hőség miatt nem merészkedtünk be a belvárosba, gondoltam egy nagyot és azt mondtam, mit nekünk hőség, irány az Erzsébet tér! Mivel Bogi nálunk a kreatív alkotó, ezért nem kellett sokáig győzködnöm, egyedül az odajutással járó némi gyaloglást nem fogadta kitörő örömmel.


Aki budapesti, az tudja, hogy nincs Budapesten olyan program, amit ne vonzana legalább annyi embert, hogy rendesen oda lehessen férni az adott programhoz (színpadhoz, kiállítási darabhoz, alkotó asztalhoz). Ezért is ért meglepetésként, hogy érkezésünkkor egy család alkotta a látogatóközönséget, majd közel 2 órán keresztül mi voltunk az egyetlenek (és tegnap állítólag még ennyien sem voltak). Azt hiszem, ez is jól példázza, hogy a szavakkal le nem írható és hosszú ideje fennálló tikkasztó hőség mire képes. A budapestiek mind valamilyen vízpartra utaztak a hétvégére, aki a városban volt, az vagy túrista (mert ők vannak szép számmal), vagy a Gay Parade-re jött (akár mint érintett, akár mint Jobbikos tüntető, esetleg a helyszínt biztosító rendőr).


Ezt az egyik Bookline-os lány készítette, nekünk adta (csipesz van a feje alatt)


A program egyébként abból állt, hogy az Erzsébet téren felállítottak egy Bookline pavilont (ahol nincs értékesítés, csak néhány könyv van kiállítva), meg a fák alá kihelyeztek néhány asztalt és széket (ezeket az onnan induló városnéző buszra váró külföldi túristák magukénak érezték és köszönettel kisajátították). A múzeumpedagógusok rendkívül kedvesek voltak. Voltak színes fénymásolt festmények, ezek közül a tájképeket nagyobb üres lapra felragasztva ki lehetett egészíteni színes ceruza vagy zsírkréta segítségével, a portrékat pedig a rendelkezésre álló színes papírokból felöltöztetni. Nem is olyan könnyű feladat ez a felnőttek számára! A gyerekeknek még nincs megfelelési kényszere, ezt az ott lévő példák remekül szemléltették.Ezek már a szemetesben pihentek...

A Deák téren egyébként a Fővárosi Vízművek felállított egy nagy sátrat, ahol ballonos vízautomaták sorakoznak, ezekből pohárba lehet vizet nyerni, ill. 3 nagy ládában zacskós víz is volt. Mondanom sem kell, hogy ez a remek ötlet a mi programunknál sokkal több embert vonzott. A környéken mindenki ezekkel a zacskókkal hűtötte magát, nyakon, vállon, alkaron hűtötték magukat az emberek.Fura járművekkel is találkoztunk, amik a túristák újszerű belvárosi fuvarozására jöttek létre. Elöl bicikli a sofőrnek, hátul pedig félbevágott kispolski az utasok részére.

Az Erzsébet téri buszpályaudvar műemlékké nyilvánított épületében pedig távollétünk alatt kiállítóterem létesült, Magyar Design Központ Terminál néven. Sajnos nem tudtunk bemenni, mert - szerintem - a meleg felvonulás miatt az orrunk előtt zártak be. Oldalát két óriás fém dobermann őrzi (Szőke Gábor Miklós 4 méter magas alkotásai), ők Dante őrei.
"Valamikor, valahol, a világegyetem egy sötét zugában, egy élhető vagy élhetetlen bolygón egy Dante névre hallgató dobermann birodalmat alapított. A rendkívüli képességekkel megáldott hódító elképesztő sebességgel leigázta szinte az egész univerzumot. Dante Szőke Gábor Miklós visszatérő múzsája, a művész négyéves dobermannja, a Dante kultusz elindítója és teljhatalmú ura. Dante életének és uralkodásának történetei szobrokban, festményekben, installációkban válnak valósággá. A Budapest Art Fair ideje alatt, a Műcsarnok bejáratánál Szőke Gábor Miklós kettő, egyenként 4 méteres szobra állt. A két monumentális ülő dobermann Dante kutyái közül való, ők őrizték 2010 november 25. és 28. között a Műcsarnokot."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése