2011. december 4., vasárnap

Karácsonyi pompa

Ma du. bementünk Zürichbe, mivel Karácsony közeledtére való tekintettel beindult a hétvégi nyitvatartás is. A város utcái és áruházai teljes pompával várják az ünnepet és a vásárlókat. Díszkivilágítás mindenfelé, az áruházak kirakataiban, teljes homlokzatán, ill. a bevásárló utcák fölött (lásd Lucy). Igazán gyönyörű, nekem nagyon tetszik és látható, hogy Lucy fényerejét megnövelték, tényleg jobban érvényesül. Ráadásul most fújt a szél és Lucy-nek jót tett, hogy megmozgatta a szél, így még izgalmasabb.

A város igazán kitett magáért. Rövid látogatásunk alkalmával elsuhant mellettünk kisebb motorizált Mikulás-hadtest (hatalmas motorokon), eldöcögött egy díszkivilágításban pompázó, Mikulás vezette oldtimer villamos és egyéb Mikulásokat is láttunk.

A Globus áruház osztrák Karácsony tematikával várja az idei Karácsonyt. A főbejárat előtt Sissy és Ferenc József - gólyalábas - imitátorok köszöntötték az odalátogatókat. Kicsit beljebb hasonló korabeli ruhás, fehér parókás hegedűművészek szolgáltatták a kedélyes muzsikát. A "Karácsony" szinten (itt hihetetlen mennyiségű és fajta karácsonyi dekorációt árulnak, pazar dekoráció kíséretében) a tavalyinál is jobban leesett az állam. A karácsonyfa (ami 2 szint magas) barackvirágszínű, fehér és zöld, esetenként virág formájú díszekkel van feldíszítve, amolyan tavaszfa benyomását kelti. Hihetetlen gazdag a kínálat (magasak az árak) és igényes a dekoráció. Mi leginkább fényképeztünk. :) A konyhafelszerelés részlegen pl. a mennyezetről kb. 100 db konyhai eszköz van lelógatva (a fényképek között ez is látható).

Már tavaly is elgondolkodtam azon, hogy szezon után mit csinálnak a dekorációval. Tavaly ugyanis minden Manor áruházban valódi méretú, ámde nem igazi szarvasok képezték a dekoráció részét. Ezeket vajon értékesítik? Vagy 1-2 év múlva újra előveszik és felhasználják? Van egy óriás raktáruk, ahol tartják őket?

A Globus után átsétáltunk a hasonló méretű és hasonlóan drága Jelmoli áruházba. Itt épp elcsíptük egy ismert svájci zongorista, Phil Danker (ezen a linken DJ BoBo-val látható, hallható, aki saját bevallása szerint sem tud énekelni) karácsonyi előadását (karácsonyi dalokat elő zongorán és énekelt is hozzá). Nagyon hangulatos volt.

A városban és persze az áruházakban hatalmas tömeg hömpölygött, hasonló méretű vásárlási láztól fűtve. Hazatértünkkor már megkezdődött a lakóparkunk karácsonyi összejövetele. Még megvacsoráztunk, aztán csatlakoztam az addigra igencsak megfogyatkozott társasághoz. A "rendezvény" érdekessége, hogy 2 hete lemondott a szervezőbizottság (bizony, még az is volt), de felajálották, hogy az esetleges önkénteseknek örömmel átadják a listát, hogy milyen teendők vannak és miket szoktak beszerezni. Végül az lett a megoldás, hogy egy egyszerűsített összejövetelt szerveztek (kinyomtatott meghívók, sátor és meleg étel nélkül), viszont ugyanúgy van kivilágított karácsonyfa, forralt bor és a lakók által sütött sütemények, valamint tábortűz, a hangulat és a melegedés kedvéért. Ismét megállapítottam, hogy jó fej emberek laknak itt és újabb meghívással tértem haza.

Fényképek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése