2011. november 12., szombat

Slow Food


Ezen a hétvégén rendezték meg Zürichben az 1. Slow Food Market-et, vagyis vásárt. Az ötlet az, hogy a mai globalizált, rohanó világban álljunk meg egy kicsit, adjuk meg a módját az élelmiszervásárlásnak, kerüljenek előtérbe a helyi, regionális termelők, gyártók. Itt, az óriási piacon, ahol összesen 150 kiállító mutatja be portékáit, különlegességeit és mindent meg lehet nézni, fogni, szagolni, kóstolni, beszélni a termelővel. Nagyon jó ötletnek tartom, bár a belépőjegyet egy kicsit sokallom - talán az élelmiszerekhez méltóan ... borsos (20 frank, gyerekeknek 10).

Szerettem volna elmenni, de végül más program mellett döntöttünk. A vásárhoz közeli bevásárlóközpontban kötöttünk ki (oké, nem ugyanaz), de itt is volt egy kóstolási lehetőség.

A Glattcenter nevű bevásárlóközpontban van ugyanis Svájc első bemutató boltja (Try Store). Sokáig egyébként azt hittem, hogy Svájcban nincs is pláza. A hozzánk legközelebbi Baden és Zürich között, Spreitenbach-ban található (Shoppi Tivoli). Nagykövete nem más, mint a világhírű DJ Bobo, aki a környék szülötte. Tavaly karácsonykor majdnem láttuk is, de már épp bontották a színpadot, amikor arra jártunk. Hatalmas méretű mindkét pláza, kb. WestEnd méretűek, a Shoppi Tivoli mégis messziről szinte nem is látszik, mert lapos, viszont hosszú. A Glattcenter viszont olyan díszkivilágításban pompázik, hogy szerintem az űrből is látszik. Mindkét helyen nagyon tetszik az a praktikus megoldás, hogy tömegközelekedéssel nagyon jól megközelíthető (mint Svájcban minden), és az áruházban van az SBB-nek infó pultja, valamint óriási információs tábla, ahol az induló járatok láthatók (melyik járat hány perc múlva indul az áruház mellől).

Visszatérve a Try Store-ra: az ötlet az, hogy legyen egy olyan hely, ahol a termékújdonságokat bemutatják. 3 nagy asztalon összesen kb. 15 termék nézhető, szagolható meg. Mindegyik asztalnál van 2 iPad. Erre be kell jelentkezni és ezután minden termékről láthatóak a termékleírások, ill. hogy hol kaphatóak. Vannak játékok is a gépen. 2 terméket ki lehet választani és a nézelődés után az információs pultnál át is vehetjük őket - ingyenesen. Nem dárga termékekre kell gondolni, csupán üdítőre, joghurtra, tusfürdőre, Lush szappanra (naná, hogy azt választottam, istenien illatozik most tőle a fürdőszobánk). Persze ennek is csak a fogyasztás ösztönzése a célja, mint szinte mindené itt Svájcban - ezt igazán magas szinten űzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése