2011. november 13., vasárnap

A magyar nyelv napja

Ezekben a - gazdaságilag és pénzügyileg - nehéz időkben az Országgyűlésnek arra is volt gondja és ideje, hogy nemesebb célokkal is foglalkozzanak. Így került sor arra, hogy szeptember 26-án egyhangúlag megszavazzák, hogy november 13-a (mellesleg a névnapom, tehát biztos nem fogom elfelejteni) a magyar nyelv napja legyen. Azért pont november 13-ára esett a választás, mert 1844-ben ezena napon írták alá azt a törvényt, mellyel a magyar nyelvet hivatalos nyelvvé tették.

Ez a nap - idézem - lehetőséget teremt arra, hogy évente egyszer a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre.

Nem minden nyelvnek van napja - ám vannak olyanok, amelyeknek viszont 2 is. A magyar nyelv napját 2009. óta "ünnepeljük", az Anyanyelvápolók Szövetsége találta ki 2008-ban és napját április 23-ra tette, mert ezen a napon nyílt meg 2008-ban a Magyar Nyelv Múzeuma (nem is gondoltam, hogy ilyen is létezik). Egyébként ezen a napon van az angol nyelv - egyik - napja is, Shakespeare halálának napján.

A különböző nyelvek napjairól és a magyar nyelv hivatalossá tételéről itt lehet egy nagyon érdekes írást olvasni, mindenképpen ajánlom. Ezen írás szerint a magyar nyelv hivatalossá tétele idején az országnak csupán 50%-a volt magyar anyanyelvű és részben ez is hozzájárult ahhoz, hog az ilymódon diszkriminált más anyanyelvű területek később Trianon során elcsatolásra kerültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése