2011. november 9., szerda

Fegyvertartás

Korábban már írtam róla, hogy Svájcban kötelező sorkatonai szolgálat van és a leszerelő katonák megtarthatják a fegyverüket.

A reggeli hírekben jelent meg, hogy az SVP azt szeretné, ha a fegyvereket - a jelenlegi gyakorlattal ellentétben, amikor is a fegyverek átalakítási költségét ki kell fizetni - ingyen kapnák meg azok, akik a katonai szolgálat után szeretnék megtartani azt. Ez egyébként nem sok, csupán 170 frank (egy pisztoly esetében pedig csak 30).

Hazafelé a délutáni hírekben pedig egy olyan hír, ami szerint egy nemrég leszerelt katona egy veszekedést követően főbelőtte a kedvesét (már amennyiben ez a szó egyáltalán értelmezhető ebben a szövegkörnyezetben). Az apja szerint egy pszichopata a fia és soha többet nem is akar szóba állni vele. Állítólag már korábban is volt gond vele, megfenyegette a családját és bűnügyi eljrás is folyt (folyik) ellene. Kérdés: hogy lehet, hogy egy ilyen ember megtarthatja a katonai fegyverét? A katonaság vezetője szerint nincs hozzáférésük a folyamatban lévő rendőrségi ügyekhez, így lehetséges. Hm.

3 megjegyzés:

 1. A lőfegyver megkönnyíti a gyilkos szándék kivitelezését; hentesmunka helyett csak egy kis ujjmozdulat.
  Miért is jó megkönnyíteni a gyilkos szándék kivitelezését, hm…
  Úgy látom, Svájc is sötétedik, és nem csak a külföldiek miatt.
  Viszont szerintem, ha Magyarországon is annyi lőfegyver lenne magánkézben, mint Svájcban, akkor már a kifejlett meleg polgárháborúnál tartana az ország.
  Így is van persze puszta ököllel halálra verés, halálra rugdosás, halálosztás baseballütővel… tehát a fáradságosabb módokon. Innentől pedig már a mennyiség és a tendencia (a növekedés vagy csökkenés) az érdekes.
  Ha a pszichopaták száma „csak” a lakosság 1%-a, manapság az már jó arány… és persze az sem mindegy, hogy hol mennyi elmebeteg és bűnöző van, és hogy mennyi van belőlük szabadlábon.
  Svájc még mindig a jobbak közé tartozik. Viszont aki rossz helyen van rossz időben, azt nem fogja vigasztalni a statisztika, úgyhogy észnél kell lenni mindenütt.

  VálaszTörlés
 2. Valamint ne igyatok a szökőkutak vizéből, főleg ne Genfben(!), mert aztán olyan pocsékul fogjátok magatokat érezni, mint én.

  VálaszTörlés
 3. Jó tudni, hogy nem szabad Genfben inni, bár mi elsősorban a kutaktól és nem a szökőkutakból szoktunk, azokból viszont rendszeresen. Svájcban állítólag nagyon jó a vezetékes víz minősége, gondolom (vagy szeretném azt hinni), finom alpesi. :)

  VálaszTörlés