2011. október 12., szerda

Zöld energia

Németországban évi 8,5 milliárd euróval támogatják a nap- és szélenergia előállítására alkalmas beruházásokat. Már írtam róla, hogy Németországon áthaladva a falvakban is a lakóházak 60-70%-ának tetején napelemek (-kollektorok) láthatók. Ez a nagymértékű szubvenció, valamint az a szabályozás, hogy új lakóház már nem épülhet megújuló energia előállítására alkalmas berendezés nélkül, ahhoz vezetett, hogy Németországban jelenleg túlkínálat van zöld energiából.

A problémát az okozza, hogy az így termelt energia "rossz" időben és "rossz" helyen keletkezik, vagyis ott és olyankor, amikor nem tudják felhasználni, a tárolása pedig egyelőre nem megoldott. A fölös energia pedig káoszt és összeomlást eredményezhet a rendszerben. Ennek a fura helyzetnek a szomszédos országok, Svájc és Ausztria a nyertesei, akik ingyen megkapják Németországtól azt a zöld energiát, amit nem tudnak sem felhasználni, sem tárolni, ők pedig arra használják ezt (felebaráti szeretetből, nagy szívességet téve ezáltal német szomszédaiknak), hogy a vízerőműveikben felpumpálják a vizet a magasba, ami másnap a mélybe lezuhanva további energiát állít elő - amit a németeknek extrém esetben pénzért adnak el. Mert nem arról van szó, hogy összességében van sok zöld energiája Németországnak, hanem arról, hogy nem jó helyen, vagy nem jó időpontban. Egy szép nyári napon, amikor a napelemek és napkollektorok rengeteg energiát nyernek a napsütésből, az emberek általában strandolnak, nyaralnak, vagyis kevés energiát fogyasztanak (pl. nem sütnek-főznek, mosnak, takarítanak).

Mivel a nap- és szélenergia kiszámíthatatlan, ill. az kiszámíthatatlan, hogy mikor süt a nap és mikor fúj a szél, a hagyományos erőműveket nem tudják kikapcsolni/leállítani, mert az hosszadalmas és költségigényes művelet. A folyamatos áramellátás érdekében állandóan működnek. Egyetlen megoldás az, hogy tárolókat kell létesíteni, olyan vízerőműveket, mint a svájci és osztrák erőművek (amik jelenleg ingyen részesülnek a németek zöld energiájából). Ezek csupán arra jók, hogy a fölös energiát valahol le lehessen vezetni, ugyanis 75 kw előállításához 100 kw-ot használnak fel a víz felpumpálásához.

Közben ma olvastam, hogy Magyarországon újra meghirdettek egy kisebb összeget fűtéskorszerűsítésre - ezúttal 3 milliárd Ft-ot. A gond az, hogy ezek a keretek pillanatok alatt ki szoktak merülni. Lehet, hogy Magyarországon előbb a tárolókapacitást teremtik meg és utána jön majd a zöld energia előállításának valódi támogatása?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése