2011. október 23., vasárnap

Választások


Míg otthon az október 23-i ünnepségek ('56-os cikk az itteni sajtóban), rendszerellenes tüntetések zajlottak, addig Svájc polgárai parlamenti képviselőikre szavazhattak. Itt is 4 évente kerül sor választásokra.

Részletekbe nem mennék bele (még nem is olvastam igazán utána, de az Index-en is írnak róla), csupán annyit akarok mondani, hogy ismét az SVP, a jobbos Svájci Néppárt nyert. Nem igazán külföldi-barátok. Szerintük a külföldieknek köszönhetően nőnek a lakbérek (a svájciak többsége bérli az otthonát), zsúfoltak a tömegközlekedési eszközök és nő a munkanélküliek száma.

Igaz, hogy a sok külföldi nélkül rengeteg betöltetlen munkahely lenne és még így is csupán 2 % körüli a munkanélküliség, de erre azt mondják, hogy ok, jöjjön a munkavállaló, de család nélkül.... A menekültek meg ...

Persze dolgozunk, adózunk, fogyasztunk (vagyis vásárolunk), biztosítjuk magunkat minden ellen (mert kötelező), de érezzük rosszul magunkat, hogy ilyen szívesen látnak (legalábbis hivatalos szinten), és nem is szavazhatunk. Személyesen szerencsére még nem volt ilyen tapasztalatunk.

Más oldalról nézve viszont csökkent az SVP szavazóinak aránya és már "csak" 26%-os a részarányuk a parlamentben. Vagyis a lakosság 3/4-e nem őket támogatja.

Egyébként az idei év választási kampányát minden idők legunalmasabbikának tartják. Nem voltak igazi választási programok és vitatémák. A pártok különböző - egyéb - módokon próbáltak szimpatizánsokat szerezni: sütiosztás, rózsaosztás, ilyesmik.


3 megjegyzés:

 1. Szia!
  Rendszeresen olvaslak,hogy tájékozódjam a svájci életről és mert tetszik ahogy írsz.

  Ezt a bejegyzésed olvasva kicsit elkeseredtem.....mi (1anya,2gyermek) jövő év során szeretnénk a férjem után költözni.....remélem sikerül!!?!!!

  VálaszTörlés
 2. Szia! Nincs ok az elkeseredésre, szép itt az élet! És tulajdonképpen az SVP több százalékot veszített, a lakosság csupán 26%-a támogatja, szóval a többség nem külföldi ellenes. :) Remélem, a férjednek sincsenek rossz tapasztalatai!

  VálaszTörlés
 3. Szia!
  Köszi a biztatást. :)
  A férjem egyenlőre csupa jóról számol be, és alig várja/juk,hogy végre ismét együtt legyünk. Megy az "agyalás", hogy hogy lenne a legjobb......

  VálaszTörlés