2011. október 5., szerda

Integráció...

... vagy inkább diszkrimináció? Az iskola honlapján egyszercsak megjelent egy írás arra vonatkozóan, hogy az iskolába a következő tanévtől jelentkezők csak akkor nyerhetnek felvételt, ha írásos nyilatkozatot tesznek arról, hogy nem kívánnak Svájcban letelepedni.

Itt hagyok egy kis hatásszünetet...

Ez minden nemzetközi, vagyis nem svájci (állami vagy magán) iskolára vonatkozik, de csupán Zürich kantonban. Ill. Zürich kantonban élőkre. Svájcban ugyanis a kantonok önálló joggal rendelkező miniállamok. Így előfordulhat, hogy valaki Zürichben él és nem járathatja a nemzetközi iskolába a gyerekét, míg más, aki más kantonban lakik, nyugodtan beírathatja a zürichi nemzetközi iskolába csemetéjét.

Ugyanez volt a helyzet 1998-ig. Addig csak azok jogosultak a nemzetközi iskolában taníttatni a gyereküket (egyébként nem kevés pénz a tandíj), akik hitelt érdemlően bizonyítani tudták, hogy "nemzetközileg mobilok". De 2005-ben életbelépett egy új törvény, ami a következő tanévtől az iskolákra is érvényes. Hosszas egyeztetés folyt - állítólag - az oktatási hatóság és a nemzetközi iskolák között, és az iskolák több javaslatát is figyelembe vették, de így is csak finomítani tudtak a dolgon, néhány kiskaput nyitva hagyva. Pl. nem pontosítják azt, hogy mennyi is az átmeneti idő, amíg a család Svájcban él, nem vonatkozik ez a rendelet (törvény, szabály, mittudoménmi) azokra, akik már az iskolába járnak és a 10. osztály fölöttiekre sem. Akkor is járhat nemzetközi iskolába a gyerek, ha folytatni szeretné a nem német nyelvű kantonban vagy országban megkezdett idegen nyelvű oktatást. Viszont nem tesz különbséget a szabályozás aközött, hogy milyen útlevele van a gyereknek, ill. milyen nyelvet beszélnek otthon (sok a vegyes házasság, a svájciak körében is).

Bogi iskolájába elég sok olyan gyerek jár, ahol a család már bizony jó sok ideje Svájcban él (persze mindenki csak 2-3 évre jött, eredetileg), és a nagyobb gyerekek már a suliba járnak, a legkisebbek pedig még csak most kerülnének oda. Na ők pl. bajban lesznek. Hacsak nem költöznek át más kantonba, vagy a 8 év Svájcban eltöltött idő átmenetinek minősül...

Nem tudom, mi lehet Zürich kanton vezetőségének a célja ezzel a változtatással. Az itt élő külföldiek integrációját próbálják ezzel - erővel - ösztönözni? Egyébként a nemzetközi iskolában minden angolul jól beszélőnek kötelező a német nyelv tanulása, 6. osztálytól pedig mindenkinek. Ha pl. mi idén érkeztünk volna, Bogi párhuzamosan 2 idegen nyelvet kellene, hogy elkezdjen tanulni. Izgalmas lenne, ahogy az angol-német szótárból próbálna tájékozódni, hogy mégis miről van szó! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése