2011. szeptember 13., kedd

Baranta

Ez most nem egy svájci tájegység vagy város neve, bár tulajdonképpen nem is hangzik úgy, mintha az lenne. Bevallom, korábban sosem találkoztam ezzel a névvel, pedig már 20 éve él és 15 éve egyesületi formában is művelik.

A svájci Magyarház Napon volt alkalmam és szerencsém megtudni, hogy létezik ilyen. A baranta az ősi magyar harcművészetek és szokások gyűjtőneve (a szövetség elnökével készült interjú itt megnézhető). "A baranta fontos sajátossága a speciális nevelési és közösségformálási rendszer, amely a hagyományos magyar életfilozófián és szimbólumrendszeren alapszik."

A bemutató egy rendkívül meleg, mondhatni forró napon történt. A "harcosok" ennek ellenére talpig beöltözve küzdöttek nem is rövid időn keresztül. Ízelítőt kaptunk a baranta történetéből és gyökereiről (a 9. századig nyúlik vissza), a gyakorolt harcművészeti stílusokból és eszközökből (ostor, bot, íjászat, birkózás) és egy kicsit a szellemiségből, hagyományokból is (a gyerekek és az idősek tisztelete, jurta, közösség védő ereje). Nagyon profik voltak. A honlapjukon bővebben is lehet olvasni róluk.

Az egész nap kellemes volt, legalábbis az a része, amin részt vettünk (a program éjszakába nyúlt). A helyszínválasztással is meg voltam elégedve (villamosvégállomásnál, de autóval is könnyen megközelíthető helyen - bár ez Svájcban nem kuriózum), park, közösségi ház, színházterem, barkácsműhelyek. A famegmunkáló műhely egy igazi kis csoda (ez minden nap látogatható, gyerekek, felnőttek által egyaránt). Népzene, táncház természetesen nem maradhatott ki. A hazai ízeket a bográcsgulyás, a lángos, a szatmári alma és a vendégek által hozzájárulásként hozott házi sütemények képviselték. A barantások sofőrje sem érkezett üres kézzel, számtalan különleges lekvárt hozott magával. Egy citromos tök-cukkini lekvárt választottunk, ajándékba pedig Bogi kapott hozzá a hölgytől egy mentás körtét (de volt gyömbéres barack és levendula zselé is).

Ezúton külön köszöntöm azt a kedves olvasómat (Dávid, ha jól emlékszem), aki a blogon lévő fényképek alapján felismert minket és bemutatkozott. Örültem a találkozásnak és ezúton is sok sikert kívánok az itteni élethez! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése