2011. február 9., szerda

Nők választójoga Svájcban

Svájc most ünnepli 40. évfordulóját annak, hogy a nők a férfiakéval egyenlő választójogokkal bírnak. Gyanúsan kevés ez a 40 év! Nézzük csak, hogy is állunk ezzel mi, magyarok!

Ezen a linken részletesen is el lehet olvasni, de a lényeg az, hogy Magyarországon bizonyos kitételekkel már 1918-tól (az őszirózsás forradalom ideiglenes törvényhozásának első néptörvénye keretében), korlátozások nélkül pedig 1949-ben vezették be az általános, egyenlő és titkos választójogot.


1893-ban Új-Zéland volt az első ország, amely választási joggal ruházta fel a nőket. Európában elsőként a finn nők járulhattak a szavazóurnákhoz, ők 1906 óta élhetnek szavazói jogukkal.

Svájcban, ebben a demokratikus "mintaállamban" csaknem 100 év és 82 szavazás (amin természetesen kizárólag férfiak vettek részt) kellett ahhoz, hogy a nők politikailag végre egyenjogúak legyenek. Ez csupán 1971-ben következett be. A Wikipedia szerint ezzel Svájc Európában az utolsók között volt, azonban első abban, hogy a női választójogról népszavazást tartottak - és (a férfiak) megszavazták. Lehet szépíteni a helyzetet, de minek (ez az én magánvéleményem, nem a Wikipedia-é). És ez még mindig nem a vége a történetnek, ugyanis a népszavazást követően még 20 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az egyes kantonok be is vezessék. Appenzell Innerrhoden kantonban (az ország észak-keleti határvidékén) 1990 óta szavazhatnak a nők, ezzel ez a kanton volt az utolsó. Az ezt bíróságig menő harcban kivívó nőt és családját a bíróság döntése után névtelen telefonokkal és levelekkel fenyegették.

A nők azonban még mindig nem elégedettek, hiszen az élet más területein még távolról sem egyenjogúak (elsősorban álláskeresésnél, fizetésben). A férfiak azonban azon keseregnek, hogy egyre leterheltebbek, már nem csak a munkában kell helytállniuk, hanem otthon is elvárják tőlük, hogy a háztartásban kivegyék részüket a munkából. Visszasírják a régi szép időket... (ráadásul az alanyi jogon járó fegyvertartartást is el akarják venni tőlük a most hétvégi népszavazást kezdeményezők....noha a népszavazás előtti közvéleménykutatások szerint többségben vannak az ellenzők).

Úgy látom, a kívülről oly tökéletesnek, hibátlannak tűnő országban is igencsak sok tennivaló van még, gondolkodásmódban mindenképpen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése