2017. október 25., szerda

"Ízbomba" sütőtökkrémleves



Ha azok közé tartozol, akik nem ragaszkodnak a magyar konyha ízvilágához és nyitott vagy az újra, próbáld ki ezt a levest. Egy kanálnyi adagban olyan ízkavalkád árad szét a szádban, hogy nem győzöl ámulni és eldönteni, hogy mit is szeretsz benne a legjobban.

Az elkészítése is egyszerű, akár egy nagyobbacska gyerek is hozzáfoghat, csak a tök felszeletelése igényel segítséget. A képen látható tököt, amiből a leves készül, nem kell meghámozni, ami külön előny.

A recept szerint kell bele póréhagyma is, amit én legutóbb kihagytam belőle, mert nem volt itthon. Így is tökéletesen finom volt a leves. A chili is kihagyható, ha nem szereted a csípőset, a gyömbér amúgy is ad neki egy kis csípősséget.

Kókuszos sütőtökkrémleves recept

800 g hokkaido tök (én a fenti képen látható tökfajtából készítettem)
1 fej közepes méretű vöröshagyma
1 kicsi chili paprika
10 g gyömbér
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
1 tk curry
600 ml zöldség alaplé
2 db narancs
250 ml kókusztej
só, frissen őrölt bors

Dekoráció, plusz ízek 
1 db póréhagyma
2 ek apróra vágott korianderzöld, esetleg szárított
2 ek pirított tökmag
2 ek pirított kókuszreszelék

A tököt mossuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magját és kockázzuk fel. A hagymát vékonyan szeljük fel. A chili paprikát is vágjuk félbe, szedjük ki a magjait és vágjuk vékony csíkokra. A gyömbért hámozás után aprítsuk fel.

A vajat és az olajat forrósítsuk fel egy nagy edényben és a hagymát üvegedésig dinszteljük benne. Ezt követően adjuk hozzá a felkockázott tököt, gyömbért és chilit és 2 percig pirítsuk őket együtt. Curryvel ízesítsük és öntsük fel 600 ml zöldség alaplével. 

Az egyik narancs héját reszeljük le és mindkét narancs kifacsart levét adjuk a leveshez. Forraljuk fel a levest és 12 percig főzzük közepes lángon addíg, amíg a tök meg nem puhul.

A póréhagymát közben pucoljuk meg és karikázzuk fel. Miután megpuhult a tök, turmixoljuk össze a levest, öntsük hozzá a kókusztejet és újból forraljuk fel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor póréhagymakrikákkal, korianderrel, tökmaggal és kókuszreszelékkel díszítsük.

Kb. 35 perc alatt kész. Tadaaam!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése