2017. március 20., hétfő

Teendők, ha elsodor egy lavina

Fotó innen

Így a tavasz kezdetén talán időszerűtlennek tűnik a téma, a múlt heti lavinakatasztrófa miatt azonban mégis most írok róla.  Múlt héten egy svájci csoport járt szerencsétlenül az ausztriai Tirolban. A 8 fős csoport eddig ott soha nem látott méretű, óriási, 700 méter hosszúságú lavinát indított el, melyben négyen életüket vesztették. A lavina méretét bizonyítja, hogy egyiküket 12 méter mélyről ásták ki, több tonna hó fogságából. 4-en megmenekültek.

A lavina sodrásából és fogságából nem könnyű, de nem is lehetetlen szabadulni. A fő szabály, hogy minden lehetséges módon és eszközzel meg kell próbálni ellenállni és a légzést biztosítani. A másik fő szabály az, hogy nem szabad feladni!

Egy szaklap a következő tippeket adja a túléléshez.

 • Menekülj! - Ha észreveszed, hogy lavina közeleg, amint lehet, próbálj kitérni az útjából.
 • Oldd ki a légzsákot! Az AvaLung lélegeztetőpipát vedd a szádba, ez ellát friss levegővel.
 • Keress kapaszkodót! - Próbálj bármilyen kiálló tárgyba, fába, bokorba, sziklába megkapaszkodni, hogy ne sodorjon tovább a lavina. Erre leginkább a lavina kezdetén, kisebb hómennyiségnél van esély. 
 • Maradj fönt! - Minden erőddel próbálj meg a hófelszín fölött maradni.
 • Biztosítsd a tiszta légutakat! - A szádat tisztítsd meg a hótól és az öklödet tedd a szád elé, harapj a kesztyűdbe vagy a kabátodba, esetleg nyomd a szádat a könyökhajlatodba, hogy megakadályozd azt, hogy a hó a szádba és a légutakba kerüljön.
 • Próbálj kiszabadulni! - Amint megállapodott a lavina, azonnal próbáld kiszabadítani magad. Vigyázat: ha első próbálkozásra nem sikerül, inkább tartalékold az energiádat, hogy ki tudj tartani, amíg megérkezik a segítség.
 • Higgy a megmentésben! - Mivel nem egyedül voltál (nem lenne szabad) és a társaidnak kötelessége, bár amúgy is megtennéd, hogy segítséget hívjanak, néhány percen belül elindulnak a keresésedre.


 

A lavinákkal kapcsolatban van néhány általánosan elterjedt TÉVHIT, ahogy a watson.ch cikkéből megtudhatjuk.
 • A fiatal, kevés tapasztalattal rendelkező freeriderek átlagon felül veszélyeztetik magukat és másokat. - Nincs így, gyorsan tanulnak és a tanultakat ügyesen alkalmazzák, saját jól felfogott érdekükben. Sokszor a tapasztalbatt idősek is tanulhatnának tőlük.
 • Minél kevesebb a hó, annál kisebb a lavinaveszély. - A hóban szegény teleken, ill. az átmenet időszakában, amikor sok hóból kevés lesz, könnyebben tudnak a síelők lavinát kiváltani. Ez amiatt van, mert a ritka hóesés miatt nem olyan stabil a hóréteg összetétele, mint akkor, amikor rendszeresen havazik.
 • A 3-as veszélyességi fokozat még nem olyan vészes, hiszen az 5-ös skála közepén helyezkedik el. - Valójában a legtöbb lavina ennél a fokozatnál fordul elő. Mivel a skálán nem lineárisan, hanem exponenciálisan növekszik a lavinaveszély (fokozatonként duplázódik), a közepesnél jóval magasabb ez a fokozat.
 • Ahol már nyomok vannak a hóban, az biztonságos hely. - Ez egyáltalán nem igaz. Sajnos egy-egy magányos nyom láttán sokan félreteszik a veszélyérzetüket és a figyelmeztető jelzést és követik a nyomot.
 • Az airbag csökkenti a lavina kiváltásának a kockázatát. - Hogy is csökkenthetné? Csupán a lavinán való felülkerekedés esélyét növeli, egy tanulmány szerint 11-ről 22%-ra.. A Sváci Lavinakutató Intézet ugyan javasolja a viselését, de nem kötelező.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése