2014. november 29., szombat

Alpesi makaróni

alpine macaroni
Fotó innen

A gasztro rovatot az utóbbi időben nagyon elhanyagoltam, ezért cserébe egy eredeti svájci receptet örökítek itt meg. A makaróni őshazája ugyan nem Svájc, de ügyesen honosították és tették helyi specialitássá (a pásztorok egyszerű, ám igencsak laktató eledelévé) egy érdekes kombináció révén.

Először egy alpesi kirándulás során találkoztunk az alpesi makarónival, helyi nevén Älplermagronen, másodjára azonban már nem volt menekülés, betört a háztartásunkba. Igen, Boginak köszönhetjük, az iskolai főzés órán készítették el, így került a recept hozzánk. Ránézésre bizarrnak tűnik a kombináció, de az ízhatás igazán kellemes és nagyon egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók 3-4 fő részére

30 dkg krumpli (nem szétfővő fajta), kb. 2,5 cm-es kockákra vágva
30 dkg makaróni
20 dkg sajt (pl. Appenzeller) nagylyukú reszelőn lereszelve
2 dl főző- vagy kávétejszín
1 dl tej
só, bors, szerecsendió
1 ek repceolaj
1 fej vöröshagyma, vékony karikákra vágva
2 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
720 ml Apfelmus (almaszósz)

A krumplit sós vízben tegyük fel főni és kb. 10 perc főzés után adjuk hozzá a tésztát is. Ha hosszú makaróni, akkor 4-5 cm-es darabokra törjük, de használhatunk szarvacska tésztát is (Svájcban Hörnli). A tésztával együtt további 7 percig főzzük, amíg mindkettő al dente, tehát még nem teljesen szétomlósan puha. Szűrjük le és egy jénai tálba rétegezzük a tésztát úgy, hogy közé kerüljön a reszelt sajtból.

Keverjük össze a tejszínt a tejjel, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Az így kapott folyadékot öntsük rá jénaiban várakozó tésztára.

Kb. 15 percre van szüksége 200 fokra előmelegített sütőben, hogy elkészüljön.

Eközben forrósítsunk fel egy kis olajat serpenyőben és süssük ropogósra a hagymakarikákat. Ez kb. 3 percet vesz igénybe. A készre sült makaróni tetejére kerül majd.

Most jön a váratlan fordulat! Mindehhez egy külön kistálkában (vagy közvetlenül a tányéron egy kis halomban) almaszószt kínáljunk! Isteni párosítás!


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet! Múlt héten volt szerencsém megkóstolni Bernben, és nagyon ízlett. Amint visszatérek Magyarországra, meg fogom csinálni a családnak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett! Egyszerű elkészíteni :)

      Törlés