2014. március 25., kedd

Tánctilalom

tanzverbot_1332080922

Aargau kantonban a keresztény ünnepnapok előtti nap éjfélkor, de legkésőbb 00.15 perckor be kell szünetetni a táncos mulatságokat a szórakozóhelyeken, ami azt jelenti, hogy az összes étteremnek, bárnak, diszkónak be kell zárnia, mégpedig azért, mert ezek az ünnepnapok a kikapcsolódást, pihenést és persze a hit gyakorlását hivatottak szolgálni. Kivételt képez ez alól a Grand Casino Baden. Ezeken a napokon a többi vendéglátó- és szórakozóhelynek igazán meg sem éri kinyitni, ezért többnyire zárva tartanak, ilymódon 10 nap bevételkiesésük van egy évben. A szórakozni vágyók pedig az ilyen téren toleránsabb Zürichbe, vagy más szomszédos kantonba utaznak.

Jelenleg - a 26 kantonból - összesen 6-ban van még érvényben ez a tánctilalom. Aargau mellett Appenzell Innerrhoden (köztudottan konzervatív), Glarus, Obwalden, Solothurn és Uri kantonok tartják még magukat a régi korlátozáshoz. Luzern kantonban 2009-ben, Baselland kantonban pedig 2011-ben döntöttek úgy, hogy ez a tilalom már nem időszerű.

Az aargaui Piratenpartei (kalózpárt) is hasonló véleményen van, ezért 2013. október 18-án aláírásgyűjtsébe fogott (Weg mit dem Tanzverbot). 1 év áll rendelkezésére, hogy a szükséges 3.000 aláírást összegyűjtse. Szerencséjükre több szervezet és az aargaui Szociáldemokrata Párt is melléjük állt és felkarolta a kezdeményezést. A szociáldemokrata párt helyi frakciója benyújtotta az eltörlésre szóló javaslatot a kanton kormányához, ahol azonban egyértelmű visszautasításra talált. Ezzel egyidejűleg azt a választ kapták, hogy a lakosság nagy része még mindig nagyra értékeli ezt a jogszabályt, azonban tisztában van a kanton vezetése azzal, hogy már nem teljesen korszerű szabályozásról van szó, és a jövőben a településekre fogják majd bízni, hogy engedélyezik-e a hosszabb nyitvatartást, vagy sem.

A szociáldemokrata párt nem elégedett a válasszal. Csalódottan vették tudomásul, hogy a kanton kormánya nem volt elég bátor a változtatáshoz és hogy helyi szintre akarják delegálni a néhol esetleg negatív visszhangot is kiváltó döntést. A Piratenpartei is tovább folytatja az aláírásgyűjtést, mert kantonszintű döntéshozatalt szeretnének, nem településszinten kiadott egyedi engedélyeket. Cikk itt és itt.

Svájc legnagyobb városában, Zürichben (és egyúttal legnépesebb kantonjában) sem annyira újkeletű az engedékenység etéren. Csupán 2000-ban lazítottak a szabályozáson, de nem teljes mértékben szüntették meg azokat. Az ünnepnapokat keresztény (húsvét, pünkösd, bünbocsánat napja szeptember 3. vasárnapján és karácsony) és egyéb állami munkaszüneti napokra bontották (május és augusztus elseje). A vallásos ünnepnapokon továbbra is fennállnak különböző tilalmak: nem engedélyezett ilyenkor semmilyen tüntetés, sőt lőgyakorlatot sem szabad tartani. A gyülekezési szabadság ilyenkor csak vallásos célból megengedett. Tilos továbbá sportversenyt, koncertet, színielőadást vagy táncos mulatságot tartani a szabad ég alatt, beltéren azonban szabad. További részletek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése