2014. február 2., vasárnap

Sportbalesetek, szánkózási tanácsok

Spaß auf Schlitten: 30 gewerblich betriebene Rodelstrecken in Deutschland,...
Fotó innen

Minden 2. nap sportolás közben veszíti valaki életét Svájcban ... évente átlag 183-an, ebből átlag 61 külföldi túrista. Olyan sportokról van elsősorban szó, mint hegymászás, túrázás, úszás és síelés. A hegyek követelik a legtöbb áldozatot (83), ezt követik a vízi balesetek (47) és a hóban halálukat lelők (szám szerint 40-en). Ők többnyire sítúrázók és freeriderek. Ezek a számok azonban nem az egyes sportok veszélyességének mérékét jelölik, ahhoz ugyanis az összes, ilyen sportot űző számát, ill. a sporttal töltött időt is figyelembe kéne venni. Forrás itt. Az iskolákban jellemző, hogy a gyerekeket táborba, kirándulásokra viszik, azonban a balesetek és az azt követő jogi procedúra miatt egyre több iskola és tanár nem vállalja a kockázatot és inkább nem mennek sehova, az a biztos.

Ha a sportbalesetek számát nézzük, óriási számot kapunk - én tippelni sem mertem volna ennyit: 400.000 sportbaleset történik évente. Ebből 8.000 szánkózás közben.

A bfu felmérése szerint az elmúlt 10 év alatt jelentősen nőtt a síelők körében a bukósisakot hordók aránya. Míg 2002/2003-ban csupán 16%-uk, 10 évvel később már 87%-uk visel bukósisakot (a svájciak körében pedig 90%, bár a francia nyelvterületen élők közül csak 76%).

Tavaly először a szánkózók körében is végeztek ezirányú felmérést. Kiderült, hogy közülük csak minden 2. hord bukósisakot. Legtöbben a 7-12 év közötti korosztályból védik magukat bukósisakkal, feltehetően gondos szüleik kívánságára. A 26-30 év közöttiek pedig a legkevésbé tartják fontosnak, trendinek a bukósisak felvételét.

A Svájcban élő 8 millió lakosból (a felmérésben tehát a külföldi túristák nem vettek részt) több mint 2 millióan síelnek vagy snowboardoznak. Ebből 65 ezren sérülnek meg annyira, hogy orvosi kezelésre szorulnak. Ehhez jön még a fent említett 8 ezer szánkós baleset. És mivel a sérültek 15%-a fejsérülést szenved, mely sérülések 1/3-a a sisakkal megelőzhető lenne, a többinek pedig a súlyossága csökkenthető, nem nehéz levonni a következtetést, hogy a bukósisak használata szánkózás esetén is ajánlatos. (Forrás itt)

A biztonságos szánkózáshoz 3 dologra kell odafigyelni (oktatóvideó itt és itt, különösen a 2. nagyon hasznos):
 1. a megfelelő felszerelésre (a jó minőségű szánkón kívül a fékezést segítő szöges, csúszásgátló talp is)
 2. a technikára
 3. és a helyes magatartásra (biztonságos sebesség, követési távolság)

A megfelelő technika kiválasztásánál az sem mindegy, hogy milyen típúsú szánkót használunk (Schlitten, Rodel). A Schlitten fix, acélvázas és csupán az egyik oldalon való fékezés révén lehet irányítani. A Rodel flexibilis, ezért a testúly áthelyezésével, az egyik kéz hóhoz érintésével is precízen, jól irányítható. A Davos típúsú szánkó pl. Schlitten és már kb. 130 éves hagyományra tekint vissza. Vészfékezés mindkét típúsú szánkó esetén a szánkó elejének két kézzel való megemelésével lehetséges. Ez azért is fontos, mert a balesetek nagy része ütközésből származik (másik szánkózóval vagy tereptárggyal).A svájci szánkópályákról egy korábbi posztban itt lehet olvasni egy rövid összeállítást.

2 megjegyzés:

 1. Sajnos, az idei szezonban elég sok a baleset. Azt hiszem csak decemberben lavina okozta 11 ember halálát.
  :(
  Ami számomra nagyon érdekes volt, hogy az iskola azonnal "reagált" erre, és egy külön órában hívták fel a gyerekek figyelmét a veszélyre. Még dolgozat is volt belőle.
  Ez szerintem nagyon jó intézkedés a síszünet előtt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazad van, az enyhe tél miatt sok a lavina és egyébként is minden szezonban van gyerek áldozata a síelésnek. Én személy szerint nagyon félek a síeléstől ... Jó, h az iskolák ilyen gyorsan reagálnak, bár igazság szerint ez a saját jól felfogott érdekük is. A biztonságról sosem lehet eleget beszélni és tenni érte.

   Törlés