2014. február 28., péntek

Megkezdődött a farsang


Eddig valahogy csak a farsangi felvonulásokig jutottam el, több városban is megnéztem már (Baden, Basel, Zürich). Ugyan tudtam, hogy ennél jóval több van mögötte, de még nem jártam utána. Most azonban egy újabb vetületével ismerkedtem meg.

Tegnap este, azaz Torkos csütörtökön (Schmutziger Donnerstag) került sor Badenben a Hieronymus Füdlibürger (Fübü) nevű óriási szalmabáb (ember figura) városon való áthurcolására, tárgyalására és végül kivégzésére. Hosszú évtizedek óta ezzel veszi kezdetét a farsangi időszak.

Fübü viszi el az országban és a városban történt össze kellemetlenségért, bajért a balhét. Egy teátrális tárgyalás keretében a szemére hányják mindazt, ami felkavarta a város polgárainak nyugodt hétköznapjait (többnyire politikai hátterű ügyekről van szó). Így pl. a vád szerint ő korlátozta a svájci légierő bevetéseinek idejét a hivatali órákra, ő cserélte le a badeni vár legmagasabb pontján lobogó badeni zászlót svájci zászlóra, ő fertőzte meg a badeni termálpad vizét gombafertőzéssel és ő állt a dätwilli Spar dolgozóinak sztrákja mögött is. Bevándorló és kriminálturista is egyben. Egyszóval rossz hazafi és rengeteg kárt okozott mind Baden városának, mind az országnak.

Hiába hozta fel védelmére Fübü, hogy nagy rajongója Badennek, hogy Ennetbaden csatlakozása mellett kampányolt és hozzájárult ahhoz, hogy a badeni kaszinó még mindig sikeresebb, mint a zürichi, nem tudta meggyőzni az ítélőszéket. Mint ahogy eddig mindig, most is bűnhődnie kellett, mégpedig a szokásos módon, égetés általi halállal. Ugyan előző nap még volt egy kis esély, hogy megússza, tekintettel arra, hogy bevándroló és a bevándorlók számát korlátozni kívánja az ország (ill. a népszavazáson résztvettek minimális többsége), így fennáll a veszély, hogy nem lesz Fübü-utánpótlás, de végül győzött a tradíció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése