2014. január 9., csütörtök

Anyából vállalkozó

Mompreneurs: Karriere dank Selbstständigkeit nach der Geburt?
Fotó innen

Kívülállóként az az érzésem, hogy itt viszonylag sok részmunkaidős állás van. Persze minden csak viszonyítás kérdése. A magyarországi lehetőségekhez képest sok, de az itteni megítélés szerint még mindig nagyon is kevés. Különsen a gyermekvállalás után álló nők, a friss anyukák, de az idős szüleiket ápolók számára is. Nekik ugyanis lenne igényük a munkára, de olymódon, hogy gyereküket ne csak a reggelinél és a vacsoránál lássák és rugalmasan oszthassák be az idejüket . Arról nem is beszélve, hogy milyen iszonyúan drága a kisgyerekek számára szervezett felügyelet bármelyik formája (akár a részmunkaidőben dolgozó nő fizetésének nagy része is rámehet, ha nem kifejezetten jól fizető állásban dolgozik valaki).

Már korábban is írtam róla, hogy az egész iskolarendszer azon alapul, hogy a nők otthon vannak. Vagyis az iskolában 2 órás ebédszünet van, de mivel ebédlő többnyire nincs, a gyerekek hazajárnak ebédelni, ahol anyuka várja őket friss meleg étellel és jó szóval. Hát így igencsak nehéz munkába állni, igazság szerint még részmunkaidőben is. Nekem szerencsém volt, amikor így dolgoztam, mert nem volt jelentősége, hogy napi, vagy heti x órában dolgozom, ezért az utazással töltött idő minimalizálása érdekében heti 3 napon nagyjából teljes munkaidőben dolgoztam, 2 napon pedig otthon voltam.


Kép innen


Ez azonban nagyon kevés helyen kivitelezhető és a kisgyerekeseken, beteget otthon ápolókon nem is segít. Így egyre több anyuka, nő válik "kényszervállalkozóvá", ami itt azt jelenti, hogy ha már a munkahely rugalmatlansága miatt nem tud dolgozni, létrehoz egy saját vállalkozást, amiben ő maga a saját főnöke (és persze mindenes is egyben, egészen addig, ami ki nem növi magát a vállalkozás). Külön neve is van az ilyen vállalkozóknak, vállalkozásoknak: a mompreneur szó a mom (anya) és az entrepreneur (vállalkozó) szavak összevonásával keletkezett. Németre lefordítva: Mutternehmerin, de ők is az angol kifejezést használják. Egy 2009-es statisztika szerint évente 12-15 ezer vállalkozást indítanak, melyek 20%-át nők hozzák létre. A 2013-as adatok szerint már minden 4. vállalkozást nő alapít, ezek fele lehet körülbelül anyukáké. A kutatások szerint azonban a nők által alapított vállalkozásoknak nagyobb az esélye, hogy az első 5 évben fennmaradjanak, mint a férfiak által alapítottaknak. Ehhez az is hozzájárul, hogy a nők általában kisebb méretű, kevesebb kockázattal járó, jobban előkészített vállalkozásokat hoznak létre, mint a férfiak. Nem is annyira a profit maximalizálása, mint az értelmes munka, ami rugalmas időbeosztásban, otthonról is végezhető, vonzza őket. Nem ritka, hogy kevesebbet keresnek a saját vállalkozásban, mint korábban, alkalmazottként, de elégedettek, mivel így a munkát és a gyereknevelést össze tudják egyeztetni egymással. A vállalkozás sikere azonban ugyanolyan helyzetbe sodorhatja a nőket, mint az alkalmazotti lét - teljes munkaidőben kénytelenek dolgozni és másra bízni gyermeküket.

Cikk itt és itt (rádióriporttal), meg itt.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes írás.Én azonban úgy gondolom, hogy nagyon kevés azoknak a tevékenységeknek a száma, amit részmunkaidőben lehet végezni, mint vállalkozó.
    Kivéve az az eset, ha annyi anyagi forrás áll rendelkezésre, hogy rögtön mindent alkalmazottak csináljanak és csak az ellenőrzés maradjon. :(

    VálaszTörlés