2014. január 14., kedd

A Svájci Nemzeti Bank veszteséges

Fotó innen

Eredetileg csak egy aktuális érdekességet szerettem volna lejegyezni, de utánaolvasva több érdekességre is bukkantam a Svájci Nemzeti Bankkal (SNB - Schweizerische Nationalbank) kapcsolatban.

Következzék hát egy kis rövid áttekintés a részvénytársasági formában működő, központi bank szerepét betöltő nemzeti bankról, melyet 1907-ben alapítottak. A részvények (25 millió frank) 55%-a a kantonok és a kantonalbankok tulajdonában van, a többi magánszemélyekében. Maga az államszövetség nem részesedik belőle. Kereken 600 munkatársa van, ezzel Európa egyik legkisebb központi bankja. A főépület Bernben található (Svájc fővárosában) a Szövetségi Parlament épülete mellett, de Zürichben is van egy székhelye, további képviseletek pedig Basel, Genf, Lausanne, Lugano, Luzern és St. Gallen városokban. Ezekhez jön még 14 ügynökség, melyeket a kantonalbankok vezetnek.

A bank aranytartalékai 1040 tonnára rúgnak (Németországé 3396 tonna, Ausztriáé 280 tonna, Magyarországé 3 tonna), melynek 70%-át Svájcban, 20%-át a Bank of Englandnél, 10%-át pedig a Bank of Canadanál őrzik. Ellentétben pl. a német vagy az amerikai jegybankkal, az SNB piaci érték alapon tartja nyilván az aranytartalékát. Ez azt jelenti, hogy ha az arany piaci értéke nő (mint pl. 2012-ben és az azt megelőző néhány évben), akkor az SNB aranytartalékainak értéke és ezáltal nyeresége is nő, míg ha csökken (mint 2013-ban), akkor bizony az aranytartalékok értéke is csökken.

A jegybanki törvény szerint a részvénytőke nyereségének max. 6%-a fizethető ki a részvényeseknek. Az efölötti rész 1/3-ad része a bankot illeti, 2/3-a pedig a kantonokat.

És akkor jöhetnek a hírek. A jelentős mennyiségű aranytartalék miatt, aminek egy részétől (250 tonnától) megszabadult a bank 2004-2008 között, az arany árának esése nagy "kárt" tud okozni a bank mérlegében. 2013-ban pontosan 15 milliárd (!) frankos veszteséget könyvelhettek el az ararnytartalékoknak köszönhetően. 2012 végén az aranytartalékok értékét 50,7 milliárd frankban állapították meg. Mindez a veszteség nem az aranykészletekkel való kereskedelem, vagy spekuláció következménye, az arany csupán ott csücsült (és csücsül most is) és folyamatosan veszített 2013-ban az értékéből. Igaz, a korábbi években is pusztán a megléte hozott nagy nyereségeket, hiszen akkor a pénzügyi válság miatt mindenki (aki tehette) biztonságos befektetést keresett, így az arany igencsak felértékelődött.

Wo ist das Schweizer Gold? SNB schweigt
Fotó innen

Az SNB tavalyi vesztesége összességében 9 milliárd frank. Az aranytartalékokon elszenvedett veszteség ugyanis olyan jelentős volt, amit nem tudott ellensúlyozni a devizatartalékon keletkezett 3 milliárd frankos, és a UBS Bank megmentését szolgáló stabilizációs alap eladásából származó több mint 3 milliárd frankos nyereség. A bank 1907-es fennállása óta ez az első év, amikor nem tud osztalékot fizetni a részvényeseknek és a kantonoknak. Az államszövetség sem kap kifizetést, 1991 óta először. Már 2010-ben figyelmeztetett az akkori jegybanki elnök, hogy 2012-ben jelentősen csökkenhetnek (a korábban megszokott 2,5 milliárdhoz képest 2011-ben már csak 1 millliárd volt), sőt akár meg is szűnhetnek a kifizetések, s lám, így is lett.

Mindeközben az SVP már korábban benyújtott egy népszavazási javaslatot az aranykészlet további kiárusításának megelőzésére. Az elmúlt 10 évben 1500 tonna aranyat adott el a jegybank és a bevételt szétosztotta az államszövetség, valamint a kantonok között. Az SVP szerint az aranytartalékok rendkívül fontosak a frank stabilitásának megőrzéséhez. Úgy vélik, hogy a jegybank eszközeinek legalább 20%-át kellene aranyban tartania, a mostani 10% helyett.

Ratio Gold to Balance Sheet SNB
Grafikon innen

A svájci központi banknál korábban közölték, hogy a változások akadályoznák a bank munkájának elvégzését. A bank eszközeinek nagyjából 10 százaléka van most aranyban, így jelentős vásárlásokra kényszerülne a nemzetközi piacokon, ha kötelezővé tennék a 20 százalékos aranytartalék-rátát.

A svájci nemzeti bank azonban nemcsak - az értékéből mostanában sokat veszített - aranytartalékokkal rendelkezik, hanem részvényekbe is befektet, melyek értéke 70 milliárd frank. Ez egy mostanáig szigorúan titkos lista volt, azonban az amerikai tőzsdefelügyeleti szerv (SEC) honlapján található egy lista, ami 2482 amerikai céget tartalmaz, ahol az SNB is részvényes. Az amerikai tőzsdetörvény értelmében ugyanis az intézményi befektetőknek nyilvánosságra kell hozniuk azon befektetéseiket, melyek az amerikai tőzsdén forgalomban lévő részvények 100 millió frank összértéket meghaladó vásárlásaira vonatkoznak. Így vált publikussá azon cégek jó része (az amerikai része), ahol az SNB is részvényes. Igencsak széles spektrumban mozogtak a részvényvásárlásnál, de látni fogjuk, hogy nem akármilyen cégekbe fektettek be és nem is igazán válogatósak. Néhány a sok közül:
 • McDonald's - 205 millió dollár
 • Weight Watchers - 0,9 millió dollár
 • Walt Disney - 119 millió dollár
 • Visa - 116 millió dollár
 • Philip Morris - 153 millió dollár
 • Pfizer - 216 millió dollár
 • Google - 259 millió dollár
 • Microsoft - 329 millió dollár
 • Apple - 485 millió dollár
 • Johnson and Johnson - 369 millió dollár
 • Chevron - 300 millió dollár
 • Coca Cola - 208 millió dollár
 • Yahoo, Exxon Mobil stb., General Electric, Boeing,  Lockheed Martin, General Dynamics, New York Times, Washington Post
(további részletek itt)

Cikk itt és itt. Itt és itt pedig magyarul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése