2013. december 11., szerda

Szokatlan bírságok

Fotó innen

Múlt héten egy olyan híren esett le az állam, ami a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos, tegnap meg a Mikulásnak gyűlt meg a baja a rendőrséggel. Még próbálom feldolgozni őket és beilleszteni jelenlegi világképembe ...

Az első hírhez háttérinfó, hogy Svájcban szelektíven gyűjtjük a hulladékot, alapból minden háztartásban van a hagyományos szemetes mellett egy komposzt-gyűjtő is. Ezekhez a társasházaknál külön gyűjtőkonténer is tartozik. Az újságpapírt és a kartont havonta egyszer szállítják el. A gyűjtési időpontokat egy évre előre megkapjuk egy szelektív hulladékgyűjtési naptáron, ami egyébként minden létező hulladékról felsorolja, hogy pontosan melyik kategóriába, s így milyen kukába tartozik, ill. hogy ezek a gyűjtők hol találhatók a közelben (pl. már nem működő régi műszaki cikkek). Szóval az újságpapírt havonta elviszik a ház elől, a PET- és tejes palackokat pedig az élelmiszerüzletek gyűjtőibe lehet bedobni.

Fotó innen

Emberünk szépen össze is készítette az újságpapírt (Altpapier), amit végül egy papírszatyorba behelyezve a kukatároló mellé tett (ilyet ritkán látni, rajtam kívül az egész környéken senki nem teszi papírszatyorba, hanem takarosan, egyforma méretű kis tömbökbe rendezve összekötözik őket). Hogy, hogy nem, mire jöttek a papírt begyűjteni, egy PET palack is belekerült a szatyorba. Több se kellett a lelkiismeretes illetékesnek (az pontosan nem derült ki, hogy milyen munkakörhöz tartozik az efféle "bűntények" észrevétele és felkutatása), átkutatta a teljes papírkupacot, amiben megcímzett borítékokat talált, így könnyen rátalált a feltételezett tettesre. Renitens cselekedetéért, vagyis amiért PET palackot csempészett az újságpapírok közé, 250 frank bírságot kell fizetnie, vagy 2 napra bevonulnia a börtönbe. Jogi útra is terelheti az ügyet, ebben az esetben azonban min. 1.000 frank költséggel kéne számolnia. Természetesen egyikhez sem fűlik a foga, hiszen - állítása szerint - nem ő volt a tettes, az utcán bárki beletehette a palackot a kuka mellett álló szatyorba.

A Mikulás sem kerülhette el az illetékesek figyelmét. Egy bázeli áruház (St. Jakob Park) megbízásából ugyanis Fiat Cinquecentoját egy dekoratőr cég óriási, ám üres karácsonyi csomagokkal pakolta meg. A shopping center marketing ötlete az volt, hogy a Mikulás ezzel a feltűnő járművel furikázik fel s alá a városban és aki meglátja, ötletes fotót készít róla és végül beküldi, egy táblagépet nyerhet. A Mikulás jött s ment, mindenhol mosolyt csalt az emberek, sőt, még a kevésbé elhivatott rendőrök arcára is, ám mikor tegnap két időpont között hazament egy pohár vizet inni, mire végzett, a rendőrség elkötelezett munkatársai álltak az autója mellett. A szemfüles rendőrség szerint ugyanis a csomagok nincsenek kellőképpen rögzítve, meg egyébként sincs tetőcsomagtartó a kocsin. A kilátásba helyezett bírság 500 frank. A csomagokat azonnal le kellett szerelni, azokkal nem mehetett tovább. Így fordulhatott elő, hogy a Mikulásnak taxit kellett hívnia, a csomagokat pedig később a hátsó ülésre pakolta, mivel ehhez a régi modellhez már nem árulnak tetőcsomagtartót ...

 

Hát, ezek mennek itt mostanában! :)

2 megjegyzés:

  1. Szomorú, hogy jó dolgokban nem tudják élvezni az életet. Egy Svájci rendőr hamar a diliházba kerülne Magyarországon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nem ismered az itteni rendszert, nehéz az ilyesmit megérteni. Egyébként egy svájci gyalogosként sem sokáig élne - a világ szinte bármely pontján -, ha úgy közlekedne, mint itt. :)

      Törlés