2013. december 19., csütörtök

Külföldi munkaerő nélkül nem menne

Kép innen


A BAK Basel nevű gazdaságkutató intézet több szakmai egyesület megbízásából (pl. bankszektor, gasztronómia és hotelek, privát klinikák, gyümölcstermesztők, textilipar), 426 cég megkérdezésével végzett kutatást 2013. őszén (a kutatás részletes beszámolója itt). A megkérdezett cégek 80%-a válaszolt úgy, hogy az EU és Svájc közötti bilaterális szerződés, ami a munkaerő szabad áramlását biztosítja, a lehető legjobb megoldás az ország és a gazdaság számára. Több mint fele gondolja úgy, hogy cégük versenyképességéhez, sőt, ezáltal túléléséhez elengedhetetlen a munkavállalók szabad mozgása (Personenfreizügigkeit), az EU ill. az EFTA országokból érkezők nélkül talán tönkre is mennének. A gasztronómiában lenne igazán kritikus a helyzet a külföldi munkavállalók nélkül,  96%-uk ugyanis nagymértékben rájuk támaszkodik, velük dolgoztat. De az iparban sem sokkal jobb a helyzet, a cégek 69%-a nem talál megfelelő helyi szakembert. A cégek többségét - állításuk szerint - nem az motiválja a külföldi munkavállalók alkalmazásában, hogy fiatalabbak és kevesebbért is hajlandóak dolgozni. Egyszerűen égető szakemberhiány van.

Ezek a bilaterális szerződések nemcsak a munkaerő szabad áramlását teszik lehetővé. Az Economiesuisse szerint ahhoz is hozzájárultak, hogy Svájcot szinte meg sem érintette a gazdasági válság. A kétoldalú egyezményeknek köszönhetően a svájci termékek könnyen bejutnak az EU országok piacaira is. Ez pedig azt jelenti, hogy közvetve vagy közvetetten minden 3. munkahely léte az EU-val való jó kapcsolattól függ. Ezért is létfontosságú, hogy Svájc megtartsa jó kapcsolatát az EU-val.

Az SVP kampánya a tömeges bevándorlás ellen

2002-ben kötött szerződést Svájc és az EU erre vonatkozóan, azonban Svájcban 2014. február 9-én lesz egy újabb népszavazás, melynek egyik témája a tömeges bevándorlás megakadályozása. Benyújtói (SVP) azt kívánják elérni, hogy csak korlátozott számban fogadhasson Svájc bevándorlókat, legyen szó munkavállalókról, vagy menekültekről (Gegen Masseneinwanderung, Ja zur Volksinitiative gegen Masseneinwanderung). A cégek, vállalkozások tartanak attól, hogyha újból bevezetnék a kvótarendszert, nagy bajba kerülnének, nem lenne kivel betölteni a megürült munkahelyeket, de a gazdaság egésze megsínylené, mert a többi, az EU-val kötött szerződés is veszélybe kerülne ezáltal. Bővebben a témáról itt, itt és itt. A parlamentben már elutasították ezt a kérdést, a döntés most a választópolgárok kezében van.

  • A baseli egyetem kutatóintézete által végzett legfrisebb kutatás szerint valójában egyáltalán nem váltott ki tömeges bevándorlást a 2002-es EU-s megállapodásnak köszönhető szabad munkaerővándorlás. Sőt, a korábban érkezettek visszaköltözése jóval nagyobb arányú, mint a bevándorlás.
  • Az, hogy 2003-2009-es időszakban nőtt a külföldiek aránya a svájciakhoz képest valójában pont ennek köszönhető. A 90-es évek közepe óta egyre inkább megfigyelhető az a trend, hogy képzett szakemberek, magasabb végzettségűek érkeznek Svájcba. Rájuk nagy szüksége van a gazdaságnak.
  • A teljes vizsgált időszakra számolva a GDP növekedésének 0,9%-át tulajdonítják a külföldi bevándorlóknak (számszerűsítve 553 frank/fő).
  • Ezen felül az állam is jól jár, a képzett bevándorlóknak köszönhetően több adóbevétele keletkezik, mint amennyit rájuk költ. Ez a trend 40 évmúlva természetesen megváltozik, amennyiben ezek a külföldiek itt maradnak és akkor már svájci állampolgárként részesülnek a szociális ellátórendszerekből.
  • Ami még fontos egy "átlag" svájcinak, az az, hogy a munkahelyük nem került ezáltal veszélybe, és a fizetésük sem csökkent az állítólag olcsó külföldi munkaerő ittléte miatt. A munkanélküliség változatlanul alacsony.

A JUSO (Fiatal Szocialisták) 2005-ös kampánya, hogy a keleti országokból érkezőket se feketén alkalmazzák

Az SVP (jobboldali populista párt, többségben van a parlamentben, a leköszönő, évente választott miniszterelnök is soraikból került ki) döbbenten fogadta a kutatás eredményét és teljesen abszurdnak tartja. Állításuk szerint ők a statisztikai adatokat nézik, azok pedig azt mutatják, hogy évente 80.000-rel többen érkeznek az országba (ez Luzern város lakosságának felel meg). Szerintük leginkább az a baj, hogy a munkavállalók a családjukat is magukkal hozzák (még szép!). A kommentek is inkább az SVP pártján állnak, legalábbis azok írtak, akik féltik a hazájukat, a munkájukat, a bérüket.


Vonatkozó cikk itt és itt.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes. Lehet, hogy rosszul gondolom, de az SVP nagyon "harcos" beállítottságúnak mutatja magát a külföldiekkel kapcsolatban. Ugyanakkor, én nem azt tapasztalom, pedig itt Aargauban is erősek. Az idén közel 15 engedélyt kértem, és pillanatok alatt megkaptuk.

    VálaszTörlés