2013. december 17., kedd

Büntetés az iskolában

Fotó innen


Szerencsére személyesen nincs tapasztalatunk ebben a témában, de másoktól halljuk, hogy az itteni felső tagozatos iskolákban szinte minden büntetést von maga után. Olyan dolgokra kell gondolni, mint késés, otthon hagyott tanszer, hiányzó házi feladat vagy mondjuk az óra megzavarása.

A kisebb tettekért beírás jár és ha három összegyűlik, akkor egy órát pluszban bent kell maradnia a gyereknek az iskolában (ezt Strafstunde-nak hívják). Egy kicsit utánaolvastam egy szülői fórumon és többen panaszkodnak arról, hogy bizonyos tanárok nagyon szigorúak és a legkisebb "kihágásért" is súlyos büntetést szabnak ki (pl. ha nincs név a dolgozaton, széttépik azt, vagy azzal büntetnek, hogy a gyerek nem mehet a kirándulásra/tornaórára, esetleg nem adnak az órák között szünetet neki).

Úgy tűnik, errefelé is probléma a gyerekek kordában tartása, olyannyira, hogy 2012-től engedélyezett, hogy bizonyos esetekben a szülőt büntetéssék, mégpedig akár 5000 frank pénzbírságra, vagy hogy továbbképzésre küldjék. Valójában csak nagyon kevés esetben fajultak el idáig a dolgok, csupán néhány esetben helyezték kilátásba a pénzbüntetést, de végül meg tudták oldani a helyzetet enélkül is. A pénzbüntetés ugyanis tényleg csak a végső "megoldás" lenne. Valószínűleg ekkor már partnerré válik a szülő abban, hogy az iskolával közösen segítsék a gyereket az iskolai helyes viselkedésben.

2 megjegyzés:

  1. A Strafstunde a mi iskolánkban Nachsitzen néven fut. A következő fokozat a levél küldése a szülőnek, ettől a Brief-től állítólag nagyon tartanak a gyerekek. A félévi bizonyítványt is, ami főként a különféle szociális készségek értékelését tartalmazza, komolyan befolyásolja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tűnik, itt több és hatékonyabb eszköz/módszer van a tanárok kezében, mint Mo-on.

      Törlés