2013. november 10., vasárnap

Basel vidámparkká változott


A svájciak nagyon értenek ahhoz, hogy mindenben megtalálják a "leg"-et. És tulajdonképpen igazuk is van, mert minden valamiben a "leg". 

Az aktuális "leg" Baselhez kötődik. Október 26-a és november 10-e között tartják Baselben az ország legrébebbi és legnagyobb vurstliját (Herbstmesse, itt is). Hivatalos nevén Őszi Vásár, amit idén 534. alkalommal rendeztek meg! Te jó ég, akkor még Colombus el sem indult felfedezni Amerikát, Magyarországon pedig éppen Mátyás király írta be magát a történelemkönyvbekbe. 1471-ben III. Frigyes császár adott örök életre szóló engedélyt Regensburgban az odalátogató baseli polgármesternek a vásárhoz, mely minden évben - nagyjából - 14 nappal Szent Márton napja előtt kezdődik. A vásár első napja hagyományosan az október 30-a előtti szombat, déli 12 óra. Ekkor a Szent Márton templom harangjai jelzik a vásár kezdetét. 

A 2 hét alatt  idén 1 millió látogatót várnak (a városnak kevesebb, mint 200 ezer lakosa van), nemcsak belföldről, hanem a hármashatár miatt (Németország, Franciaország) külföldről is. Ez a rengeteg ember nem egy helyen koncentrálódik, a város szinte minden pontján, a Rajna mindkét partján, összesen 9 helyszínen várják a látogatókat az árusok és a vidámparkot üzemeltetők.

A pályaudvar előtt, ill. minden helyszínen plakátok tájékoztatnak a helyszínekről, feltüntetve azt is, hogy az adott helyszínen milyen programok vannak és milyen tömegközlekedési eszközökkel lehet eljutni oda.


 
A 9 helyszínből csak 4-et tudtunk meglátogatni. Érkezésünkkor még nem volt nagy tömeg (délben érkeztünk), és főleg gyerekesek voltak kint. Du. 4 óra körül indultunk vissza, akkorra már kezdett besűrűsödni a város. Sajnos az igazi vásári árusokat nem találtuk meg, csak a vidámparki részt és az  ételárusokat, de látványnak ez sem volt rossz. Különösen az óriáskerék, amit a Münsterplatz-on, a katedrális közelében állítottak fel. Szédítő magasságba vitt fel, ahonnan az egész környéket jól be lehetett látni. Végre nem kellett felmászni a katedrális tornyába a jó kilátásért! :)

 

A sok-sok pörgő-forgó masina minden képzeletet meghaladó sebességgel és irányba forgott. Meglepő módon leginkább a 6-14 éves korosztály ült rajtuk, és nagyon jól bírták a kiképzést. Mi végül a szellemkastélyba mentünk be, ahonnan hatalmas sikítások hallattszottak ki. Ezek egyrészt az ijetszgetés részét képezték, másrészt a látogatók reakciói voltak. A műcsontvázak és zombik mellett élő embereket is bevetettek a frászthozás érdekében, azokon a helyeken, ahol az ember egyáltalán nem számított rá. Bogira igazán nagy hatással volt. :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése