2013. október 30., szerda

Svájc nem olyan biztonságos


Úgy gondolom, ha az ember Svájcra gondol, a felsorolás vége felé a biztonság is eszébe jut. Sőt, itt élőként is úgy gondolom, úgy érzem, hogy Svájc biztonságos ország. Pedig nem! Ki godnolná, hogy a 100.000 lakosra jutó betörések számában Svájc áll az első helyen egész Európában? Pontosan 932 betörés jut ennyi lakosra, ami azt jelenti, hogy minden 8. percben betörnek valahová. 

Gyakran szervezett bandákról számlájára írhatók az esetek, akik Romániából és Franciaországból érkeznek (itteni megnevezésük: Kriminaltouristen), románok és romák. Többnyire 30 másodperc alatt be is jutnak a kiszemelt lakásba és ehhez az esetek 90%-ban nincs is másra szükségük, mint egy csavarhúzóra. Itt ugyanis nem divat/szokás a riasztó, sőt, a kerítés nélküli házak kertjében sokminden elöl van (pl. biciklik, pingpong asztal). Mire észreveszik a tulajdonosok betörést, a bűnözők - szó szerint - hét határon túl járnak. Nem csoda, hogy csak 12%-ukat tudják elkapni.

A téli időszámítás kezdődtével most még aktuálisabb ez a kérdés. Ilyenkor ugyanis egyik napról a másikra 20%-kal megugrik a betörések száma. A betörők ugyanis azt az időszakot használják ki, amikor már sötét van, de még nem értek haza a lakók a munkából.

Létezik egy honlap (betörtek hozzám, mit tegyek?), ami olyan információkat gyűjtött össze, ami azoknak segít, akikhez betörtek, netalán a betörést meg kívánják előzni. Először arra figyelmeztetnek, hogyha felfedeztük a betörést, ne menjünk be a lakásba és ne nyúljunk semmihez. Azonnal hívjuk a rendőrséget (a 117-es számon). Egy több oldalas lista pedig a további teendőket sorolja (ellenőrizzük, hogy mit loptak el tőlünk és attól függően jelentsük az illetékes helyeken), ezt érdemes elolvasni akár már most.

Az utcai közbiztonság - főleg nappal - természetesen nagy, a gyerkek önállóan járnak már óvodába is (!), de a betörések magas aránya miatt a Svájcban élők magukban már szép csöndben elbúcsúztak a világ legbiztonságosabb országa mítosztól. 

Cikk itt, itt és itt.

4 megjegyzés:

 1. Egyik svájci ismerősünk mesélte, hogy 15-20 éve egyáltalán nem zárta a lakása ajtaját, ha elment otthonról. Amióta a szomszédját "kipakolták" ő is zárkózik.
  :(
  Én azt olvastam, hogy a francia rész rendkívül fertőzött.

  VálaszTörlés
 2. na akkor mi már túl vagyunk ezen. 5 perc alatt az emelet mindhárom lakását felnyomták. Azóta sincs meg a tettes.

  VálaszTörlés
 3. hm, hm, azért nekem ez eléggé fura, hogy Szerbiában ennyire kevés lenne a betörések száma?

  VálaszTörlés
 4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés