2013. október 15., kedd

Projekt-hét az iskolában

Bogiéknál az őszi szünet előtti hét ún. projekt-hét - a 2.-osok ilyenkor osztálykirándulásra mennek. Az ő osztályuk mottója a hétre a "Találd meg a szerencsédet" volt.

Az első napon sportversenyek voltak, a 2. napon ólmot öntöttek. Kíváncsi voltam, hogy csinálták, ezért az interneten utánanéztem a technikának (Ossa Sepia Gusstechnik) és találtam is egy kisfilmet. A tintahal, más néven szépia csontja nagyon könnyű, porózus, könnyen véshető. Ebbe véstek mintát, 2 fél csontot egymáshoz rögzítettek és a közöttük lévő, kivésett résbe öntötték bele az ólmot. Az eredmény egy szép medál, amulett lett. A szépiát már az ókorban is használták. Olcsó anyag, könnyű vele dolgozni, hátránya azonban, hogy csak egyszer használható. Akinek madara van, biztos ismeri, mert a madarak számára szoktak egy darabot belógatni a kalitkába.

Fotó innen


A 3. nap a tájfutás jegyében zajlott. Délelőtt megismerkedtek a szabályokkal és gyakoroltak egy kisebb területen, rendes tájfutó térképpel, időmérő pontokkal, délután meg egy kis háziversenyt rendeztek. Egyébként október 5-6.-án Badenben kerül megrendezésre a tájfutó világbajnokság döntője.

A 4. nap buszos kirándulás keretében elmentek aranyat mosni. Eddig fogalmam sem volt, hogy ilyen létezik, nekem valahogy az amerikai aranylázhoz kapcsolódik ez a tevékenység. Ők nem mentek odáig, csupán Nidwalden kantonba, a Vierwaldstättersee-től délre. A Napfgebiet már a római birodalom idején is ismert aranylelőhely volt. Ma egy aranyműves kínál szakszerű aranymosási lehetőséget csoportok számára. A kincskeresők gumicsizmába bújva (ezt a helyszínen is lehet 5 frank ellenében bérelni) guggolnak a folyómederben, egy tállal a kezükben. Bogi itt nem talált aranyat, de délután szitával próbálkoztak, amivel nagyobb esély van a zsákmányra. 

Minden résztvevő oklevéllel és egy kis üvegcsével távozott. Bogi üvegcséjében 3 homokszem nagyságú aranyszemcse úszkál. :)

Egyénileg is lehet aranyat mosni, időpontegyeztetés után. A program ára elég borsos, felnőtteknek  75 frank/fő, gyerekeknek (8-16 éves kor között) 45. Iskolai csoportoknak 28 frank/fő. A helyszínen lehet grillezni is, tehát igazán vadregényes lehet az egész nap.


Fotók innen


Végezetül utolsó nap összefoglalót készítettek a hét eseményeiről. A programok során készített fényépeket annyi példányban nyomtatták ki sima A/4-es lapokra (egy oldalon sok kisebb méretű fényképpel), ahányan vannak, így mindenkinek jutott bőven kép az események illusztrálásához.

2 megjegyzés:

  1. A Projekt - Woche a felső tagozattól egészen a közéiskoláig tart. Szerintem nagyon érdekes dolgokkal lehet foglalkozni. Később pedig már komolyabb feladatot, munkát kapnak. Az én lányom Waudt-ban volt, kerítést bontottak és építettek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon hasznos, ha a család és az iskola falain kívül mást is látnak, tapasztalnak

      Törlés