2013. október 13., vasárnap

Neuchâteli városnézésA két hetes őszi szünet több lehetőséget, konkrétabban időt biztosít a kirándulásokhoz, városnézésekhez. Az ország francia nyelvű részével van egy kis lemaradásunk, ezért most arrafelé portyáztunk. Neuchâtel már régóta vonzott, noha nem sokat tudtunk róla. Azonban ha beírod a Google keresőbe a város nevét, csodálatos képeket látsz, aminek nem lehet ellenállni. Mi legalábbis nem tudtunk.

Neuchâtel (németül Neuenburg) az azonos nevű kanton fővárosa, kb. 31 ezer lakossal. Az első írásos emlékek 1011-ből származnak, III. Rudolf burgundiai király egyik oklevelén, de már jóval 1000 előtt éltek itt. Az évszázadok során várkastélyból a kanton fővárosává nőtte ki magát. 1848-ig porosz fennhatóság alá tartozott, innen a német elnevezés is. A Neuchateli tó északnyugati partján fekszik, hegyes-völgyes vidéken. A vasútállomás is a hegyoldalban van, ahonnan gyalog lehet lesétálni a tópartra. Természetesen több trolivonal közül is választhatunk. Mivel a hegyek és a tó között nagyon szűk a hely, az autópályát a város alatt vezették el.
A vasútállomásról kilépve ezen az úton haladtunk a tópart felé

Mi a vasútállomásról egyenesen a tavat céloztuk meg. Nagyon kellemes a tópart, rengeteg sirállyal, vadkacsával, parkkal, sétánnyal. A tóparton haladva elértünk a mólóhoz, ahonnan már csak néhány lépés az óváros. Útközben még belebotlottunk a casinoba, ami egy szép parkban található.A hajókikötőnél található a néprajzi múzeum (Musée d'Art et Histoire). Kellemes meglepetés volt, hogy aznap (szerdán) épp ingyenes volt a belépés. Nem haboztunk sokáig, bementünk. Igaz, hogy a múzeum egy része (az emeleti) le volt zárva, de a földszint is elég látnivalóval szolgált. A város történelmével ismerkedhettünk meg, egészen a mai napig, 6 tematikus csoportba rendezve.

1. Mi rejlik a Neuchâtel név mögött?
2. Neuchâtel és a világ: nemzetközi kereskedelem (itt esik szó a rabszolgakereskedelemről és napjaink fő gazdasági szereplőiről is - Suchard, Phillip Morris, Bulgari Time)
3. Neuchâtel és Svájc: a forradalmak időszaka
4. Neuchâtel és az európai uralkodók: konzervatizmus és felvilágosodás
5. Neuchâtel és az egyházi élet: a konfliktusok leküzdése
6. Neuchâtel és "Akropolisza": hogyan vált egy királyi kastélyból grófi székhellyé.

Mivel a régió óragyártásáról is híres, órákat is megcsodálhattunk, de a legnagyobb megelepetést a Renoir és Monet festmények okozták.Innen gyorsan az óvárosba jutottunk, ahol a dombtetőn (hegytetőn?) hívogatóan állt a kastély, ami még a 12. században épült. Ma a városháza található benne, de az udvarába be lehet menni és kb. óránként vezetéssel magába a kastélyba is. Mellette áll a székesegyház (La Collégiale), épp a több éve tartó felújítás utolsó stádiumában, kívülről felállványozva, melynek bejárata előtt Guillaume Farel reformátor szobra magaslik. A székesegyházat 1185 és 1276 között építették, a környékről származó sárgás mészkőből. A hosszú építkezésnek köszönhetően a stílus is változott: román stílusban kezdték, de az építkezés vége felé már gótikus stílusban készült.

Friedrich Dürrenmatt 30 évig élt a városban, akiről a Dürrenmatt Center emlékezik meg, abban a házban, ahová Dürrenmatt 1952-ben költözött.

Aránylag kis lakossága ellenére Neuchâtelben méretéhez képest sok múzeum található, úgymint a Neuchâtel történelem előtti idejét bemutatni kívánó régészeti múzeum (Latenium), a néprajzi múzeum (MAHN), a történelmi és művészeti múzeum, melyben látható a legelső, ember alkotta robot a 18. századból, valamint a Neuchâtelt körülvevő természet történetét bemutató múzeum (Muséum d'histoire naturelle), melybe szintén ingyenes volt szerdán a belépés (csak időnk nem volt rá). A vasútállomástól fölfelé a hegyoldalon egy botanikus kert is található.

Csodaszép az óváros lenti részéről a kastélyhoz vezető út, hangulatos kis utcákkal, régi épületekkel. Fönt várfal, ahonnan szép kilátás nyílik a tóra. Jó időben állítólag az Alpok, sőt a Mont Blanc is látható, de nekünk nem volt szerencsénk az időjárással, borús idő volt egész nap, egész addig, amíg el nem indultunk hazafelé.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése