2013. szeptember 5., csütörtök

Sokkoló képek a cigisdobozon

A szüleim nem dohányoznak, a nagyszüleim sem dohányoztak és mi sem dohányzunk. Bogi 2 éve - 11 évesen - azt mondta, hogy a dohányzás nagyon visszataszító dolog és megígéri, hogy sohasem fog dohányozni. Ha esetleg rágyújtana, emlékeztessem majd erre az ígéretére.

Fotó innen
Svájcban (is) nagyon sokan dohányoznak. 2010 óta szerencsére már nem lehet olyan sok nyilvános helyen (étterem, bár, munkahely, áruház, mozi, színház, idősek otthona stb. - ezek szerint korábban nem volt tilos ezeken a helyeken!), de még így is. A cigarettás dobozokon egyre nagyobb feliratok hívják fel a dohányosok figyelmét a dohányzás veszélyeire. Én ugyan még ilyet sosem láttam, mivel minek nézegetném a cigis dobozokat, ha úgysem dohányzom, de újabban fényképek hivatottak elriasztani (?) a dohányosokat. 


Egy most közzétett angol felmérés (Tobacco Control) szerint nagyjából nulla sikerrel. A fiatalokat ugyanis teljesen hidegen hagyja ez a módszer. Pedig a képek igazán riasztóak. Azt mutatják meg, hogy hogy néz(het) ki egy erős dohányos fogazata, tüdeje egy idő után. A felmérés 11-16 éves fiatalok körében készült (te jó ég, milyen korán kezdik!). Szerencsére 2/3-uk, 3/4-ük még sosem dohányzott, 1/5-ük alkalmanként gyújt rá és "csak" 1/10-ük dohányzik rendszeresen. A csomagoláson lévő - elrettentő - képekre csak kevesebb, mint 10%-uk emlékezett, kivéve a roncsolódott fogakat bemutatót (ez látványra feltűnőbb, mint a tüdőrák, gondolom, talán azért). A "dohányzás halált okoz" feliratra viszont kb. felük emlékezett. "A dohányzás káros az egészségre" feliratra csak 1/4-ük emlékezett. Mindkét esetben azt lehet elmondani, hogy 2008-ról 2011-re jelentősen csökkent azoknak az aránya, akik bármelyikre is emlékeztek (kb. 10%-kal). 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az elrettentő feliratok valójában csak a nem dohányzókat, ill. az alkalmanként rágyújtókat rettentik el, a rendszeres dohányosok nem foglalkoznak vele.

Svájcban a heti minimum egyszer rágyújtó fiatalok száma 2000 környékén volt a legmagasabb (22%), ma a fiúk 19, a lányok 15%-a dohányzik heti rendszerességgel. A napi rendszerességgel dohányzók száma egy kicsit alacsonyabb, és szintén csökkent (16-ról 12%-ra). Megdöbbentő, hogy 32%-uk napi 6-10 szál cigit is elszív, 13%-uk pedig akár 11-20 szálat is! Azt meg már teljesen ledöbbenve mondom, hogy 5% napi 20 szálnál is többet szív. 15 évesen. (forrás itt)

Egy csomag cigi ára az 1983-as 2 frankról mostanra 8 frankra emelkedett, és ennek következtében a forgalom évi 16 milliárdról 11,5 milliárd cigire esett vissza, a dohányipari cégek bevétele az áremelkedés miatt jócskán megemelkedett, 872 millióról 2,2 milliárd frankra.

3 megjegyzés:

 1. Szerintem az adatok nem jók, ennél sokkal rosszabb a helyzet.
  A lányom MINDEN osztálytársa dohányzik (15-17 éves korosztály).
  :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szeretném azt hinni, hogy a lányod osztálya a kivétel ... :(

   Törlés
 2. Pedig azt hinnem, hogy ez eppen eleg remiszto! Dobbenete, mert engem meg a hideg is kirazott!

  VálaszTörlés