2013. szeptember 24., kedd

Marad a hadkötelezettség

 

A hétvégi népszavazás egyik eldöntendő kérdése a sorkatonai szolgálatra vonatkozott. Szüksége van-e Svájcnak állandó hadseregre és kötelező sorkatonai szolgálatra? A hidegháború vége óta 25 európai országban úgy döntöttek, hogy megszüntetik. 17-ben a mai napig is van, köztük Ausztria, Finnország, Norvégia, Oroszország, Moldávia, Kazahsztán és Törökország. Sok helyen azonban már ezeken a helyeken is szó van a változtatásról. A 26 NATO országból 20-ban már ismeretlen a hadkötelezettség, így Svájc inkább kivételnek számít (a hadsereg vezetője szerint Svájc szerencsére nem NATO-tag, így önállóan dönthet ezügyben is). Ezek a hivatásos hadseregek azonban gyakran háborús övezetekben harcolnak (pl. Irakban, Afganisztánban), amit viszont Svájc nem szeretne, ezért nincs is szüksége hivatásos katonákra, hadseregre (még mindig idézem a hadsereg vezetőjét).
Fotó innen


Svájcban a hadkötelezettek 65%-a kerül besorozásra és 45%-uk végig is szolgálja a kiszabott időt. Aki valamilyen okból kifolyólag alkalmatlan, az polgári szolgálatot köteles teljesíteni, ami a 21 hetes alapkiképzés másfélszerese.

A hadkötelezettség eltörléséért kampányolók azt szeretnék (népszavazás céljai itt), ha a jelenlegi hadsereg helyét egy önkéntes hadsereg venné át. Azonban még a szövetségi parlament is ez ellen szavazott, ugyanis attól tartanak, hogy többe kerülne elegendő számú önkéntes "felhajtása", mint a jelenlegi rendszer működtetése. A jelenlegi helyzet megtartása mellett az az egyik legfontosabb érv, hogy Svájc elveszíteni biztonságát, ráadásul krízishelyzetben önkéntesekre lenne utalva az ország. Összejönne-e elegendő önkéntes? A koszovói övezetre is csupán 200-an jelentkeztek.

A Gruppe für eine Schweiz ohne Armee (GSoA), a hadsereg nélküli Svájc csoport 1982-es megalakulása óta a hadsereg jelenlegi formája és nagyberuházásai ellen kampányol - kevés sikerrel. A mostani népszavazáson 73,2% döntött úgy, hogy maradjon minden a régiben. A GSoA meg akarta akadályozni az F-A18-as vadászgépek vásárlását, a hadianyagok exportját és a fegyvertartás szigorításáért is ringbe szálltak. Minden esetben alul maradtak. Nem jó ómen velük szövetkezni. Ilyen mérvű elutasítás esetén a hadügyminiszter nyugodtan hátradőlhet és a hadügy reformját sohanapjára időzítheti (Sankt-Nimmerleins-Tag). Ami nem biztos, hogy jó, mert azzal azért sokan tisztában vannak, hogy a hadkötelezettség jelenlegi formájában nem a legjobb megoldás. Vonatkozó cikk itt.
Fotó innen - Federert a hozzájárulása nélkül szerepeltették ezen a kampányanyagon

Nem mindenkinek van ideje háborúsdit játszani ...További kampányfilmek "Nem kell, hogy így legyen" címmel itt és itt. Ha hadköteles fiú/férfi lennék, rám hatna ...

A jelenlegi hadügyminiszter és egyben kormányfő (Ueli Maurer) 2008-as hivatalba lépésekor azt a célt tűzte ki, hogy Svájcé legyen a világ legjobb hadserege. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az elmúlt 20 évben 800.000-ről 180.000-re csökkent a hadsereg létszáma. A tankok számát 900-ról 134-re redukálták és a korábbi (90-es évek elejei) 270 db vadászgép helyett már csak 87 db van, melyeknek több mint a fele kiöregedett Tiger típus.

Az SRF (a svájci MTV) készített egy dokumentumfilmet "A világ legjobb hadserege címmel". Avagy Ueli Maurer hogyan spórol milliókat és hogyan akar milliárdokat elkölteni.
Amennyire látom, a sorkatonai szolgálat és annak megszüntetése elég összetett kérdés. Hozzátartozik Svájc semlegessége, geopolitikai és gazdasági helyzete, az ország jóléte, a demokráciáról, a férfi-női szerepekről vallott publikus és nem publikus nézetei, a fegyverekhez való viszonyuk és még sok minden más.

Sokak szerint a katonaság alatt válik férfivé a fiú, miközben rengeteg új tudásra tehet szert. Mások szerint azonban, mint ahogy a kampányfilmek is mutatják, nem mindenkinek van ideje ilyen "játékokra". Az ellenzők, vagyis a sorkatonai szolgálat megtartásáért kampányolók szerint egy önkéntes hadsereg soha nem lenne elég nagy ahhoz, hogy pl. természeti katasztrófa idején az ország és lakói segítségére siessen, nem is beszélve az egyéb - alkotmányban foglalt - kötelezettségeiről. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a hadsereg jelenleg hasznot húz abból, hogy jól képzett sorkatonái is vannak (pl. informatikusok, kémikusok vagy egyéb speciális tudással rendelkezők). Az európai gyakorlat azt mutatja, hogy azokban az országokban, ahol megszüntették a sorkatonai szolgálatot, nagy gondot okoz a megfelelő számú önkéntes megtalálása. Angliában állítólag már a börtönökben is próbálnak sorozni, a spanyolok pedig Dél-Amerikában keresnek önkénteseket.

Nem csoda hát, hogy ilyen nagy arányban a sorkatonai szolgálat megtartása mellett szavaztak a választópolgárok.

Korábbi poszt a fegyvertartásról itt és itt, a hadiipari exportról itt.

2 megjegyzés:

 1. Nagyon jó írás, köszönöm.
  Én konzervatív vagyok, én is erre szavaztam volna. Nem feltétlen a haza védelme miatt, de valóban ebben az időszakban - elszakadva a mama szoknyája mellől-, lehetőség van egy kis önállóság megtanulására is. :)
  Mondom ezt fiúgyermeket nevelve, aki nem volt/lesz katona.
  :)

  VálaszTörlés
 2. itt Ausztriában is volt ilyen szavazás, itt is a megtartása mellett döntöttek, főleg azért, hogy katasztrófahelyzetben stb. legyen ember stb stb.
  Mondjuk, ha valaki Svájcot meg akarná támadni, akkor nem hiszem, hogy mondjuk egy német v. egy fr. hadseregnek a kis Svájc ellen tudna állni. Úgyhogy nem hiszem hogy a biztonság ténylegesen szerepet játszik ebben v. az max. látszatbiztonság. Gondolom ezt azért a józanabb svájciak is átlátják. Úgyhogy reálisabb az egyéb megközelítés, mint Ausztriában is.

  VálaszTörlés